PESTE JUMĂTATE DIN NOILE MEDICAMENTE ANTICANCER, INUTILE...

Distribuie pe:

Specialiștii britanici în sănătate publică de la „King's College" din Londra, citați de descopera.ro, susțin că mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene scoase pe piață în Uniunea Europeană între 2009 și 2013 nu au dovedit că ameliorează șansele de supraviețuire sau calitatea vieții pacienților în comparație cu cele existente sau cu tratamente de tip placebo.

„Această situație poate să le dăuneze pacienților și să ducă la irosirea banilor publici, dar și pune în mod serios sub semnul întrebării reglementările actuale de pe piața medicamentelor.

Pe parcursul a cinci ani, 48 de noi medicamente anticancerigene au primit autorizația de a intra pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului, cu 68 de indicații diferite.

Dintre aceste 68 de noi tratamente, 39 (57%) au primit autorizarea fără să fi demonstrat o îmbunătățire a duratei sau a calității vieții pacienților, fie în comparație cu tratamente de tip placebo (în cazul a 20 dintre acestea), fie în comparație cu tratamentele existente (în cazul a 11 dintre acestea). Unul dintre tratamente a avut rezultate chiar mai proaste decât medicamentele existente.

Multe au fost autorizate pe baza unor rezultate prea timpurii pentru a putea trage concluzii referitoare la beneficiile pentru pa-cient. Chiar și pentru studiile care concluzionează îmbunătățiri în ceea ce privește durata vieții, acestea au fost de cele mai multe ori marginale.

De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a subliniat că a pus în discuție pe larg problema medicamentele anticancerigene și este deschisă la o nouă dezbatere pe acest subiect.

Un studiu din 2015 făcea aceleași constatări pentru piața din Statele Unite.

Aceste noi tratamente creează speranțe pacienților care, de cele mai multe ori, se transformă în dezamăgire din cauza efectelor adverse și a prețurilor exorbitante cerute de firmele care se grăbesc să obțină venit înainte ca dezamăgirea să devină flagrantă", afirmă cercetătorii britanici.

 

Lasă un comentariu