CÂT DE UNIȚI SUNT ROMÂNII LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE? (IV)

Distribuie pe:

Revenirea la democrație le-a permis românilor să se grupeze în partide politice. Această grupare înseamnă oarecum inversul unirii, dar, în mod normal, ea nu ar trebui să le diminueze coeziunea: adversarul meu de idei referitoare la propășirea Patriei comune nu este dușmanul meu,el este mai degrabă fratele meu,care se deosebește de mine doar prin faptul că el vede altfel această propășire sau diferitele aspecte ale vieții. Dacă stăm să ne gândim puțin ne dăm seama destul de ușor că nu ar fi bine să gândim toți la fel; ar fi chiar un dezastru,pentru că dacă s-ar întâmpla așa nu s-ar mai naște idei noi și, deci, nu ar mai exista progres. Și totuși gruparea românilor pe partide politice i-a divizat destul de mult, i-a făcut de multe ori să nu se mai suporte unii pe alții sau să se considere adevărați dușmani,numai și numai pentru faptul că fac parte din, sau pentru că simpatizează partide diferite. La această divizare au contribuit din plin, așa cum am mai spus, posturile de televiziune afiliate politic care dezinformează și manipulează, adesea grosolan.

Cei care au afectat însă cel mai mult coeziunea românilor, și care o afectează și în prezent sunt politicienii noștri și, mai ales, șefii principalelor partidelor politice. Politicienii noștri de după 1989 și mai ales șefii lor de partid au decis să pună mai presus de toate sau,în orice caz,mai presus de interesul țării interesul lor de partid sau de grup,ori chiar interesul personal. În conformitate cu aceste interese s-au făcut privatizările în România, și tot în conformitate cu ele s-au contractat și se contractează și în prezent(prin licitații trucate și pe bani publici) diferite lucrări, s-au politizat (uneori până la nivel de portar) toate sectoarele publice și s-au elaborat o mulțime de legi. Ca urmare,au fost ajutați să se îmbogățească sau au fost promovați în funcții publice bine plătite (uneori scandalos de bine) propriii membri de partid sau rudele acestora, indiferent de moralitatea ori de capacitatea sau de pregătirea lor. Așa se face că în diferite funcții importante au ajuns de multe ori nonvalorile, care, la rândul lor, au făcut același lucru de la ei în jos. Firește,toate acestea au generat nemulțumiri, sentimente adverse și, bineînțeles, rezultate din ce în ce mai proaste în toate aceste instituții (școli, spitale, regii autonome etc.) și, prin ele, în întreaga economie. De asemenea, politicienii noștri au schimbat mereu, fără nicio logică economică,grilele de salarizare, au inventat salariile și pensiile „speciale" sau au modificat condițiile de pensionare în așa fel încât să-i favorizeze fie pe unii, fie pe alții. Să nu ne mai mirăm atunci că românii nu prea se suportă unii pe alții și că adesea se împacă mai bine cu străinii decât ei între ei.

Adevărul este că România este în prezent o țară neguvernată sau, în orice caz, o țară foarte prost guvernată: legile sunt făcute prost, se suprapun, se contrazic și lasă mult prea mult spațiu interpretărilor; de asemenea, se schimbă mult prea des și mult prea ușor și, ce-i mai grav, în general nu se aplică. Valorile fiind inversate instituțiile publice funcționează prost. O țară în care nu se produce o selecție reală a valorilor, în care se fură unii pe alții, iar legile nu se aplică sau nu se respectă decât în cazuri rare, nu este o țară civilizată! România nu a ieșit deocamdată, pe deplin, din starea de primitivism. Viața în România este foarte dificilă, nu atât sub aspectul existenței materiale (marea majoritate a românilor probabil că nu mor de foame sau,în orice caz, nu de la o zi la alta) cât, mai ales, sub aspectul relațiilor lor cu instituțiile statului. O astfel de viață îi face pe mulți români să afirme că nu mai suportă această țară și că vor să plece. Și, așa cum știm, mulți dintre ei chiar pleacă sau au plecat definitiv.

România trebuie să se trezească,ea trebuie să se civilizeze și să ofere cetățenilor săi, indiferent de etnie, un plus de civilizație și de confort față de celelalte țări din jurul ei, dacă vrea loialitate din partea lor. Asta înseamnă legi bune care să fie însă și aplicate cu strictețe. Asta mai înseamnă o administrație stabilă și de calitate, un sector sanitar și de învățământ performante, drepturi cât mai largi și obligații certe de la care să nu se poată sustrage niciun cetățean. Politicienii noștri trebuie să demonstreze că se ocupă de guvernarea țării și nu de interesele lor personale sau de partid. Până acum au demonstrat că s-au ocupat mai degrabă de furat. Românii trebuie să înțeleagă și să știe,odată și pentru totdeauna, că nimeni nu le-a făcut vreodată mai mult rău decât și-au făcut ei înșiși!

(Sfârșit)

 

Lasă un comentariu