Mai multe bănci au fost amendate pentru publicitate mincinoasă!

Distribuie pe:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) anunță că, după controlul efectuat, în perioada 28 august - 6 octombrie 2017, la mai multe bănci, a dispus amenzi de 570.000 de lei, pentru publicitate mincinoasă.

„În urma controlului, toate cele 15 bănci verificate au fost sancționate. Printre abaterile constatate de inspectorii ANPC, se numără lipsa unor informații standard obligatorii în orice formă de publicitate, referitoare la contractele de credit; lipsa avertizării consumatorilor privind faptul că posibilele fluctuații ale ratei de schimb valutar, ale variației indicelui de referință sau fluctuația veniturilor proprii pot conduce la afectarea posibilității de plată pentru creditele cu garanție imobiliară; menționarea în cadrul prezentării produselor a comisionului de rambursare anticipată cu valoare zero (0%), deși neperceperea comisionului este legiferată prin OUG 50/2010.

Inspectorii ANPC au dispus măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor, în termen de 30 de zile, măsuri de încetare a practicilor comerciale incorecte și măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal, în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformități cu prevederile legale constatate, în termen de 15 zile, și măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare, până la intrarea în legalitate.

Cele 15 bănci amendate sunt Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, Unicredit, Credit Europe, CEC Bank, OTP Bank, BRD, Garanti Bank, Alpha Bank, ING, Libra Internet Bank, Banca Transilvania și Leumi Bank. Băncile sancționate au la dispoziție 15 zile pentru contestarea proceselor-verbale", precizează ANPC.

Lasă un comentariu