Festivalul de folclor „Pe Mureș și pe Târnave"

Distribuie pe:

Duminică, 22 octombrie, Despărțământul „Teodor Muică" al ASTREI Sângeorgiu de Pădure, al cărui președinte este Emilia Feier, a fost organizatorul celei de a X-a ediții a Festivalului de folclor „Pe Mureș și pe Târnave", o sărbătoare a românilor de pe Văile celor două Târnave.

Demn de apreciat prezența primarilor din localitățile unde își desfășoară activitatea cercurile culturale ASTRA, sub tutela Despărțământul ASTRA „Teodor Muica" Sângeorgiu de Pădure. Din partea Primăriei Sângeorgiu de Pădure, ca gazde, cât și susținători ai acestei întâlniri, a participat primarul Tar Andraș. De la Daneș a fost salutată prezența primarului Nicolae Mosora, în calitate și de președinte de onoare al Cercului cultural ASTRA Daneș, care s-a aflat alături de: primarul Nicolae Șovrea - președinte de onoare al Cercului cultural „Alba Ecclesia" Albești, primarul Ovidiu Stoica - comuna Viișoara, primarul Țânțărean Cornel Adrian de la Zagăr, comuna unde va lua ființă viitorul Cerc cultural. La acest festival folcloric a participat, ca invitat, domnul profesor Ionel Covrig, Despărțământul ASTRA Târnăveni, alături de Ioan Berța președintele Societății - Culturale „Avram Iancu", Filiala Mureș.

Au fost prezenți, de asemenea, președinții Cerurilor culturale care compun Despărțământul ASTRA Sângeorgiu de Pădure: Daniela Vlad - Cercul cultural „Alba Ecclesia" Albești, prof. Mihai Șuteu - președintele Cercului cultural de la Bahnea, d-na doctor Mariana Edeș - președintele Cercului cultural Sovata, domnul Sorin Datu - președinte al Cercului cultural ASTRA din Nadeș, alături de prof. Gheorghe Muntean - vicepreședinte al cercului nădășean, părintele Marin Furdui - președintele Cercului Cultural ASTRA Bălăușeri. De remarcat prezența preoților: Marius Moldovan - biserica ortodoxă Daneș - care este și vicepreședintele Despărțământului „Teodor Muică" Astra Sângeorgiu de Pădure, preotul Iacob Raul-Tudorel - biserica ortodoxă română din Sângeorgiu de Pădure, cât și preoții: Nistor Ioan - Albești, Pop Ionel - de la Agrișteu și Filitelnic, Gabriel - Ștefan Caraș de la biserica din Senereuș, părintele paroh Puiu Ștefan de la biserica din Bălăușeri.

În alocuțiunile rostite, vorbitorii au apreciat străduința și dăruirea de care întotdeauna dă dovadă Emilia Feier, în calitatea sa de președintă ASTRA Sângeorgiu de Pădure, cea care, printr-o muncă asiduă și susținută, și-a mărit sfera activităților cu noi cercuri culturale, ajungând să ocupe un binemeritat loc patru între celelalte Despărțăminte din țară. Cu această ocazie s-a omagiat întâlnirea de la Carei, cu prilejul celei de a 112- a Adunări Generale a astriștilor din întreaga țară, dar și de peste graniță; Basarabia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, oferind, așa cum spunea Emilia Feier, momente deosebite.

Prof. Cornel Covrig, în calitatea sa de președinte al Despărțământului ASTRA Târnăveni, prezent la întâlnirea de la Carei, a subliniat că aceasta s-a desfășurat „sub semnul lui Eminescu".

Pe scena festivalului de folclor au evoluat: Ansamblul de dansuri populare din Vânători, Grupul vocal „La fântâna Dorului" Sângeorgiu de Pădure, Grupul folcloric „Hodăceanca" din Hodac, Grupul vocal „Târnava Mare" din Țopa, Grupul folcloric „Doina Hundorfului"din Viișoara, Grupul Vocal „Târnavele", Grupul vocal „Doina" Albești, Călușarii din Boiu, Cristian Iuga - muzică folk, soliștii vocali Mihai Șuteu, Nicu Poșta, Doina Pintea, Daniela Julieta Vlad.

La final de întâlnire s-au acordat Diplome participanților la festival.

 

Lasă un comentariu