La cerere, POT FI RECALCULATE UNELE PENSII ANTICIPATE PARȚIALE

Distribuie pe:

Marți, 24 octombrie 2017, Camera Deputaților (for decizional) a votat, în unanimitate, proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform căruia „persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (noul mod de calcul). Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului".

Prin adoptarea acestui proiect, parlamentarii au dorit să elimine discriminările apărute între cei care s-au pensionat parțial înainte de apariția legii mai favorabile (17 iulie 2016), dată de la care penalizarea aplicată a fost mai mică.

Astfel, dacă până la 16 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilea din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, începând cu această dată, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Concret, în funcție de anii realizați peste stagiul complet de cotizare, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este următorul: până la un an peste stagiul complet - 0,50% pentru fiecare lună de anticipare; peste un an - 0,45%; peste doi ani - 0,40%; peste trei ani - 0,35%; peste patru ani - 0,30%; peste cinci ani - 0,25%; peste șase ani - 0,20%; între șapte și opt ani - 0,15%.

Prin urmare, conform noului mod de calcul, mult mai avantajos, cuantumul pensiilor anticipate parțiale va crește.

Pentru a intra în vigoare, noul act normativ mai trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu