Transportatorii susțin că sunt obligați să crească tarifele cu 20%!

Distribuie pe:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a cerut Guvernului să elimine supraacciza la carburanți în lipsa unei scheme de rambursare a acesteia către transportatori, în caz contrar firmele de transport fiind nevoite să crească tarifele cu 20%.

„UNTRR atrage atenția că firmele de transport rutier vor fi nevoite să crească tarifele de transport marfă cu 20%, cu efecte directe și imediate în prețurile la raft ale produselor de strictă necesitate, și similar tarifele de transport persoane, ca urmare a creșterii costurilor cu carburantul după majorarea accizei și a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia.

În prezent, prețul motorinei este mai mare cu cel puțin 1 leu/litru față de luna august 2017, ultima lună înainte de majorarea accizei la carburanți. Astfel, față de finalul lunii august 2017, prețul barilului de petrol a crescut cu 40%, de la 50 la 70 dolari/baril, iar moneda națională s-a depreciat față de euro cu 1,5% (prețurile produselor finite obținute din petrol se calculează în euro).

La toate aceste creșteri, se adaugă și majorarea cu peste 21% a accizei la motorină, în 15 septembrie și 1 octombrie 2017, de la 1.518,04 lei/1.000 litri la 1.838,04 lei/1.000 litri, impactul accizei și a T.V.A. în prețul carburantului la pompă, fiind în acest moment de 50%. Rata anuală a inflației a urcat în luna decembrie 2017 la 3,32%, în condițiile în care în luna august 2017, rata anuală a inflației a fost de numai 1,2%.

La acestea, se adaugă diminuarea vânzărilor de carburant pe teritoriul României, ca urmare a migrării volumelor aprovizionate de către transportatori din alte state, care tranzitează România și care preferă să alimenteze acum în țările vecine, Bulgaria și Ungaria, unde prețul carburantului este mai mic.

România are în acest moment cea mai mare acciză la motorină din statele membre UE din regiune, respectiv 393,84 euro comparativ cu Bulgaria (330,3 euro) sau Ungaria (364,46 euro)", susține UNTRR într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu