PELERINAJ LA CATEDRALA EPISCOPALĂ ALBA IULIA

Distribuie pe:

Într-o zi de sâmbătă cu vreme caldă minunată, un grup de enoriași din parohia Protopopiatului Luduș condus de cuviosul părinte protopop Lucian Voșloban au plecat în pelerinaj spre Alba Iulia. În această zi de sărbătoare pentru regiunea transilvană se comemorau cei trei Sfinți Mărturisitori transilvani: VISARION, ȘOFRONIE și SF. MUCENIC OPREA, care au fost martirizați pentru credința lor creștină. Programul liturgic a început de dimineață fiind oficiat de înalte fețe bisericești: 4 episcopi, Înaltpreasfințitul IRINEU

în calitate de amfitrion, Arhiepiscopul CALINIC al Argeșului, care a adus moaștele Sfintei Cuvioase Mucenițe FILOFTEEA (de la Curtea de Argeș), Preasfinția Sa ANDREI al Covasnei și Harghitei și Episcopul Vicar al Ep. Sucevei și Rădăuților DAMASCHIN. Lumea prezentă în curtea episcopiei în număr foarte mare venind din toate părțile ardealului cu autocare pline, estimați până la 7000 de enoriași au ascultat în liniște, cu pioșenie întreaga slujbă. În fața catedralei a fost construit un altar provizoriu pentru ca toată lumea să poată asculta Sf. Liturghie. Atmosfera era impresionantă în jurul bisericii. Cerdacul deschis ce înconjura pe două laturi biserica, adăpostea o prețioasă colecție de artefacte istorice din piatră descoperite în cetate și expuse pentru turiști. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Arhiepiscopul Calinic, iar la final ÎPS Irineu a rostit cuvânt de mulțumire pentru moaștele aduse și despre mărturisirea celor 3 sfinți transilvani. După încheierea slujbei protopopul Lucian Voșloban, un preot înzestrat cu mult har și multă distincție, cu o voce de aur, ne-a propus și alte surprize turistice religioase. Am vizitat cea mai veche catedrală romano catolică „Sf. Mihail" din cetate, construită la sfârșitul secolului XII, pe locul unei vechi bazilici din secolul XI. Actuala catedrală reconstruită, a păstrat forma sa bazilicală cu trei nave și transept, inițial cu două turnuri pe latura vestică. În perioada Principatelor (secolele XVI-XVII) catedrala a fost folosită de reformați, iar în secolul XVIII revine la statutul inițial romano catolic. În fiecare epocă istorică s-au adăugat elemente specifice stilului respectiv. Frontonul baroc, în interior ogive gotice pe boltă, pe portalul din secolul XIII elemente romanice, nelipsind nici rozeta specifică stilului gotic. Bogat ornamentată pe fațade cu bazoreliefuri și blazoane în stil renascentist, alături de multe statui de sfinți și apostoli. Catedrala ctitorită de regele Ștefan cel Sfânt al Ungariei, este singura catedrală episcopală din bazinul carpatic, care și-a păstrat forma sa medievală. Astăzi, catedrala este un sanctuar pentru oficierea slujbelor religioase și loc de pelerinaj pentru catolicii de pretutindeni.

După îmbarcare în autocar, ne îndreptăm spre Zlatna, către un alt obiectiv religios. Drumul șerpuia printre dealuri împădurite, acoperite de culori ruginii, ce ne farmecă ochiul și sufletul. Ajungem la Mănăstirea „Buna Vestire" de la PĂTRÂNJENI, județul Alba. După ce urcăm mai multe trepte spre PARACLISUL Mănăstirii, în pritvor ne întâmpină zâmbitoare și binevoitoare, măicuța FIRMILIANA, originară din Luduș și fosta elevă a domnului profesor M. Gheborean. Întâlnirea dintre cei doi a fost o mare surpriză. Monahia, azi ghidul și custodele Muzeului de istorie, inițiatoarea acestui demers a avut față de fostul său profesor de istorie o mare stimă și recunoștință pentru învățătura primită la școală. Dovada, crearea acestui Muzeu de istorie.

Paraclisul cu hramul „Sfâtul Proroc Ilie Testviteanul", a fost sfințit în 2013 de către ÎPS Irineu. Aici se află o icoană a Maicii Domnului cu trei mâini, Trihirusa, și moaștele sfinților Nectarie și Haralambie. Grădina Mănăstirii înflorită în acest anotimp, adăpostea un Altar de vară în care avea loc în fiecare an Tabăra Națională de ARTĂ SACRĂ, organizată în perioada postului Adormirii Maicii Domnului (1-15 august). În acest an s-a inaugurat în Muzeul mănăstirii secția de Artă Sacră unde au fost expuse mai multe lucrări. Altarul de vară adăpostește în fiecare an Sfânta Liturgie Arhierească, pe 25 martie, la care participă ÎPS Irineu.

Biserica veche datează din 1910, însă lucrările de renovare s-au finalizat în 2007 cu hramul Bunei Vestiri. În interior te impresionează scenele religioase ale picturii în frescă, adăpostind icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița", provenită de la Schitul românesc din Sf. Munte Athos. Aici ne-a întâmpinat preotul paroh SPIRIDON care ne-a binecuvântat și miruit după o slujbă specială. Am aflat că este un mare iubitor de artă picturală realizând icoane de mulți ani în foiță de aur. Cele 5 măicuțe ale acestei minunate mănăstiri, alături de Maica Stareță EMILIANA au fost printre primii călugări ai mănăstirii de la Sânger, județul Mureș. Muzeul de istorie, ultimul obiectiv, într-o clădire impresionantă cu 3 niveluri, adăpostește o colecție foarte bogată de obiecte și unelte începând cu epoca fierului, epoca romană și până în zilele noastre. Această colecție s-a făcut cu strădania măicuței Firmiliana după mulți ani de muncă, cu pasiune și dragoste, completând imaginea mirifică a acestui spațiu binecuvântat de Dumnezeu.

La întoarcerea spre casă, ne-am abătut către una din cele mai cunoscute mănăstiri din județul Alba, RÎMEȚ, cea mai veche mănăstire din Transilvania, secolul XIV, cunoscută și vizitată de foarte multă lume. Acest pelerinaj a fost o hrană spirituală bogată pentru cei care s-au hrănit din ea.

Lasă un comentariu