ÎN SALIVĂ EXISTĂ UN ANALGEZIC MAI PUTERNIC DECÂT MORFINA

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Institutul Internațional Pasteur (care cuprinde 33 de institute din 26 de țări), citați de descopera.ro, susțin că au găsit în saliva umană o peptidă numită opiorfină, care este de șase ori mai puternică decât morfina.

„În studiul nostru, am realizat o serie de teste care confirmă faptul că versiunea modificată a opiorfinei, numită STR-324, nu doar că funcționează ca analgezic, ci este și de șase ori mai puternică decât morfina, blocând durerea la șoareci atunci când este injectată.

În acest an, vom realiza primele teste pe oameni. Dovezile actuale sugerează că STR-324 va avea rezultate bune acolo unde alte analgezice au eșuat, iar în acest caz testele clinice vor începe în 2019.

Este vorba despre durerile neuropatice (dureri cauzate de nervi și nu de țesut), care sunt comune la diabeticii la care boala nu poate fi controlată, apărând în urma unor infecții virale.

Durerile neuropatice și alte dureri cronice sunt dificil de tratat și de obicei sunt rezistente la medicamentele convenționale pe bază de opioide. Dacă STR-324 este mai eficient pentru durerile neuropatice decât alte opioide, va fi un cu totul alt tip de analgezic.

Un mare avantaj al STR-324 este că nu va cauza scăderea ratei respirației precum alte medicamente. Acest efect secundar a fost asociat cu unele decese și a limitat până acum utilizarea opioidelor pentru a reduce simptomele de durere.

Datele cu privire la STR-324 sunt până acum promițătoare, funcționând altfel pentru a furniza un efect pentru durerile specifice, spre deosebire de opioidele convenționale, însă numai testele clinice vor arăta dacă aduce o nouă șansă pentru persoanele care trăiesc cu durere cronică", explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu