BANII ROMÂNIEI (LXI) UN CAZ DE VULNERABILITATE A SIGURANȚEI NAȚIONALE, EVAZIUNEA ȘI CONTRAFACEREA LA ALCOOL

Distribuie pe:

Problema daunelor pe care le aduc întregii societăți românești ilegalitățile din sectorul producerii de alcool și derivate ale acestuia se extinde și prin efectele negative asupra stării de sănătate al populației prin consumul de alcool contrafăcut.

„În domeniul băuturilor spirtoase falsurile au apărut încă de la începutul secolului XIX. În ultimii ani ai regimului comunist, în ciuda lipsei de produse alimentare, se găseau destule produse alcoolice - băuturi spirtoase - care erau, de fapt, falsuri periculoase pentru sănătate. Din păcate, această practică de a produce băuturi alcoolice din tot feluri de surogate și esențe se manifestă și astăzi, de la flaconașul de plastic cu palincă la bidonul de cinci litri pe a cărui etichetă scrie că palinca este făcută într-un anumit sat în care nu sunt mai mult de zece pruni, așa că nu este greu de ghicit cam de pe unde „izvorăște" acest nesfârșit șuvoi de băutură falsificată.

În aceste condiții este vital ca să se ajungă și la noi la impunerea cu obligativitate a A.O.C (Appellation d`origine controlée) pentru a se putea verifica cu exactitate originea băuturilor alcoolice. Există și în România încă din 1994 o Asociație a Degustătorilor Autorizați din România (A.D.A.R) care are în componență specialiști care pot încadra și clasifica distilatele alcoolice. Din nefericire, degustătorii de palincă autorizați sunt extrem de puțini... În condițiile în care avem materie primă aproape în totalitate ecologică, autoritățile ar trebui să aibă obligația să promoveze distilatele naturale în detrimentul făcăturilor care nu de puține ori s-au dovedit a fi toxice, cu urmări tragice pentru organismul uman".

O anchetă începută de către DIICOT a scos la iveală faptul că între trei și patru milioane de sticle de băuturi falsificate, cu potențial distructiv, sunt în acest moment la vânzare în toată țară.

Plecând de la această anchetă reporterii ziarului Libertatea au vorbit cu un specialist în domeniu, Nawaf Salameh, președintele Alexandrion Grup România. Concluziile acestuia sunt șocante: „Pe piață a ajuns otravă și nimeni nu știe câtă și unde. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva", a afirmat acesta. Procurorii DIICOT au arătat că rețeaua băuturilor contrafăcute ar fi adus un prejudiciu statului de cinci milioane de euro prin neplata accizelor și taxelor. Nawaf Salameh a calculat astfel că pe piață ar fi ajuns 500.000 de litri de alcool pur contrafăcut. Asta înseamnă 3-4 milioane de sticle de „tărie" de 30 de grade sau 2-3 milioane de PET-uri de vin la doi litri.

(va urma)

 

Lasă un comentariu