PROIECT: BUNICII AR PUTEA PRIMI INDEMNIZAȚIE PENTRU CREȘTEREA NEPOȚILOR!

În Senat, se află în dezbatere un proiect de lege prin care se propune ca statul să ofere o indemnizație de 650 de lei pe lună, bunicilor care au grijă de nepoții naturali sau de cei adoptați.

În prezent, legea prevede că părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, dar care vor să revină mai repede la muncă, pot solicita un stimulent de inserție. Potrivit actualului proiect legislativ, dacă părinții renunță la concediul de creștere și la indemnizația aferentă, bunicii ar putea, cu acordul părinților copiilor, să încaseze echivalentul stimulentului de inserție.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România, împreună cu nepoții, să se ocupe efectiv de educația și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Cererile pentru indemnizația destinată creșterii nepoților se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu și vor fi însoțite, pe lângă actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic al copilului respectiv și de acordul scris al părinților acestuia.

Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepoților va înceta atunci când beneficiarul este condamnat la închisoare, a decedat, nu mai îndeplinește condițiile inițiale (de exemplu, nu mai locuiește în România) sau atunci când, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poștale.

***

Indemnizația pentru bunici (în cuantum de 650 lei, în prezent) ar urma să se ofere începând cu anul 2020, însă numai dacă proiectul de act normativ va fi adoptat de ambele camere ale Parlamentului, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu