Tradițiile, Credința și... Vlad Țepeș

Distribuie pe:

„Comorile ascunse în mintea POPORULU ROMÂN... au legănat, mângâiat și susținut întregul nostru popor în timpuri de veacuri grele prin care a trecut și acele paveze ale sufletului său, oricât de șubrede ne-ar părea astăzi, descântece, vrăji, farmece, povești etc. au fost oțelul ce a apărat ființa poporului român în toate vremurile de urgie prin care a trecut".

Teodor T. Burada (1839-1923), folclorist, muzicolog, pedagog român.

„Frați creștini ROMÂNI! Azi ne rușinăm parcă de tradițiile noastre strămoșești. Am caricaturizat și falsificat istoria domnitorului creștin Vlad Țepeș; Auzim la Castelul Tihuța de la tot felul de descreierați veniți din toată lumea, îmbrăcați ca toți dracii, expresii ca: «Nu cred în Dumnezeu... cred în drac...». Doriți așa să crească copiii noștri? Am falsificat tot ce-i tradiție și atunci să nu ne mirăm că suntem ca nivel de țară unde suntem... «Ce ar face oare Domnul Țepeș azi cu toți mincinoșii și falsificatorii istoriei? Dar... nu se știe niciodată ... niciodată nu este prea târziu»" (n.a.).

***

„În lagărul de la Oranki din Siberia rusească, în prima fază a prizonieratului mortalitatea a fost extraordinar de mare. Dintre ofițeri au murit cam 60%, iar la trupă, 80 %. Din spanioli, dintr-o divizie au rămas 17! Dintr-o divizie de 10.000 de italieni au rămas 170. Noi, românii, am fost cei mai rezistenți, pentru că noi mai toți, de la sublocotenent până la general, eram feciori de țărani, învățați cu gerul. Eram învățați cu greul pământului; acasă mâncam mămăligă cu ceapă. MAI CRED EU CĂ ERA ȘI CREDINȚA ÎN DUMNEZEU. Toți, dar absolut toți eram credincioși. Nu era unul să se fi ateizat cumva..."

Preotul Dimitrie Bejan (1909 - 1995), preot martir, căpitan, scriitor creștin, patriot și creștin ortodox

***

„Fraților, vă sfătuiesc să vă descărcați povara păcatelor, prin spovedanie deasă și să faceți milostenie, fiindcă Dumnezeu nu te miluiește dacă tu nu-i miluiești pe oameni. Apoi, să ierți greșelile semenilor, să vă iubiți unii pe alții, că altfel nu te poți împărtăși și îți pierzi cununa mântuirii. Să aveți smerenie, faceți cât puteți, dar să fie spre folosul sufletesc".

Arcadie Stratulat, preot protosinghel - Mănăstirearea Sinaia

P.S. „Cel ce se teme de Domnul n-are teamă de nimic; el nu tremură, căci Dumnezeu este nădejdea lui. Fericit este sufletul celui care se teme de Domnul". (Înțelepciunea lui Iisus Sirah 34, 14-15)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu