Azi, 16 noiembrie, ZIUA NAȚIONALĂ FĂRĂ TUTUN!

Distribuie pe:

Cu prilejul Zilei Naționale Fără Tutun, marcată, anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, Direcția de Sănătate Publică Mureș a dat publicității un amplu material informativ, din conținutul căruia spicuim:

* În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societății Române de Pneumologie.

* 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat, iar 42.000 de oameni suferă complicații provocate de țigări. Conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menține încă relativ ridicat, cu o prevalența a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%).

* România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană în ce privește consumul de tutun, iar procentul tinerilor care se apucă de fumat, respectiv cei din categoria de vârsta 15 - 24 de ani, a crescut de la 25%, cât era în 2014, la 29% în 2017. De asemenea, cifrele arată și că există un procent important de fumători înrăiți care nu au renunțat la acest viciu chiar daca legea antifumat a intrat în vigoare.

* Legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise a determinat saltul important al României de 12 poziții, de pe locul 19 pe locul 7, în clasamentul european al politicilor de control al tutunului. Efectele directe ale acestei politici au dus la scăderea numărului de internări asociate bolilor exacerbate de fumatul pasiv.

* Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017 realizat de Comisia Europeană, reducerea expunerii la fum de tutun este semnificativă în România în 2017 față de 2014: în baruri a scăzut cu 69 de puncte procentuale, iar în restaurante a scăzut cu 53 de puncte procentuale.

* Potrivit unei analize pe cifre furnizate de OMS, în România, un adult fumează în medie 1.619 țigări pe an, țara noastră ocupând locul 27 într-un clasament de 182 de țări. Pe primul loc se situează, conform aceluiași top, China, unde fiecare adult fumează în medie 4.124 de țigări pe an.

* În perioada 21-25 ianuarie 2016, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, a derulat un studiu cu privire la fumatul in România, „Obiceiuri, comportamente asociate și percepții legate de fumat ale populației adulte din România". Potrivit acestuia, fumatul nu este niciodată permis în casele unei jumătăți dintre respondenții la această anchetă, iar în cazul unui sfert dintre intervievați fumatul este permis doar în anumite camere, și nu în întreaga casă, iar 2% dintre participanții la studiu declară că în casele lor fumatul este permis peste tot.

* Opiniile românilor care nu fumează cu privire la fumători tind să fie negative: 61% dintre persoanele care au participat la studiu și nu fumează au o părere mai degrabă proastă despre fumători. Românii nefumători declară că îi deranjează să stea în preajma fumătorilor și trei sferturi dintre ei afirmă că dacă ar merge în oraș și nu ar găsi o masă liberă decât la zona de fumători, ar căuta un alt local unde să aibă loc la zona de nefumători. Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporția celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural.

* Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanți la acest studiu cheltuiesc între 1 și 30 lei, săptămânal, pe țigări, aproape o cincime - între 31 și 50 de lei, iar 30% între 51 și 100 lei săptămânal.

* Categoria de vârstă în rândul căreia s-a întâlnit cel mai ridicat consum zilnic de tutun este de 51 - 65 de ani.

* 82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, în timp ce aproximativ jumătate dintre respondenți (49%) spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini vârsta majoratului.

* 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.

* Aproximativ jumătate dintre respondenți (52%) fumează prima țigară în primele 30 de minute ale dimineții.

* În topul preferințelor fumătorilor intervievați în cadrul acestui studiu se află mărcile Kent (24%), Pall Mall (23%) și Winston (13%).

* Dintre respondenții care momentan fumează tutun, 43% au vizitat un doctor sau un specialist în probleme medicale în ultimul an, cei mai mulți cu vârsta cuprinsă între 51 și 65 de ani

* Opt din zece intervievați fumători care au vizitat un specialist în probleme medicale în ultimul an au fost sfătuiți să înceteze să fumeze tutun; proporția celor care au primit acest sfat crește direct proporțional cu vârsta.

* Patru din zece fumători care au participat la studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile. Aproape o treime dintre cei care au încercat să înceteze să fumeze declară că au reușit acest lucru pentru mai puțin de o săptămână, iar aproximativ o cincime dintre fumătorii intervievați intenționează, conform propriilor declarații, să renunțe la fumat în următoarea lună, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesați să se lase de fumat, mai ales tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

* Avertismentele de pe pachetele de țigări nu par să aibă un impact puternic asupra fumătorilor, cu excepția femeilor și a persoanelor trecute de 65 de ani.

Lasă un comentariu