RISC CRESCUT DE AUTISM PENTRU BEBELUȘII CARE SE UITĂ LA TELEVIZOR

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Yamanashi, citați de descopera.ro, susțin că bebelușii care se uită la televizor cel puțin două ore pe zi au un risc de 3,5 ori mai mare de a fi diagnosticați cu autism până la vârsta de trei ani.

“În studiul nostru, efectuat pe 84.000 de bebeluși, am constatat că timpul petrecut în fața ecranului este legat de creșterea ratei de autism. În rândul băieților expuși la ecrane timp de două până la patru ore, ratele de autism au fost de 3,5 ori mai mari în rândul băieților, în comparație cu băieții care nu au petrecut timp în fața ecranelor. Cu toate acestea, nu a existat o legătură similară în cazul fetelor.

Încă nu se știe cu exactitate ce cauzează autismul, dar acesta este uneori transmis copiilor de la părinții lor, iar unele studii sugerează că este mai frecvent la copiii părinților mai în vârstă, precum și la mamele care sunt supraponderale sau care suferă de complicații în timpul sarcinii.

Copiilor afectați le poate fi greu să stabilească un contact vizual, să înțeleagă ce simt ceilalți sau să aibă un interes deosebit pentru anumite subiecte. De asemenea, tinerilor le poate lua mai mult timp să înțeleagă informațiile sau să repete lucrurile.

Studiul nostru a constatat că pandemia Covid a declanșat o schimbare rapidă a stilului de viață, crescând și timpul petrecut în fața ecranului în rândul copiilor din întreaga lume.

Timpul petrecut în fața ecranelor poate afecta ratele de autism, deoarece s-a demonstrat că undele electromagnetice emise de ecrane afectează comportamentul.

Organizația Mondială a Sănătății susține că cei mici nu ar trebui să fie expuși la ecrane în primele 12 luni de viață, însă, în ciuda acestui sfat, noi am constatat că nouă din 10 copii incluși în studiu au fost expuși la ecrane până la vârsta de un an.

Studii anterioare au sugerat că dispozitivele electronice stimulează molecule care au fost legate de simptome asemănătoare autismului. În copilărie, atunci când neurodezvoltarea este activă, factorii de mediu, cum ar fi stimularea electrică prin intermediul ecranelor și stimularea luminoasă, pot afecta neurodezvoltarea.

Absența legăturii dintre timpul petrecut în fața ecranelor și rata de autism în rândul fetițelor ar putea fi cauzată de rata ridicată de diagnosticare a autismului în rândul băieților, pe care nu am reușit să o explicăm până acum”, afirmă oamenii de știință japonezi. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu