Dregătorii, Rugăciunea și... Botezul

Distribuie pe:

„Prin Taina Sfântului Botez, am primit harul curățitor, iar prin ungerea cu Sf. Mir ne-am împodobit de toate darurile Duhului Sfânt, dar această binecuvântată stare lăuntrică a rămas nelucrătoare în noi, fiindcă suntem creștini numai cu numele. Trăim într-o lume de confuzie, de libertinaj, de păcat. E o rușine să fii credincios, e demodat să fii moral! Omul botezat pentru a se mântui trebuie să trăiască în Duhul Sfânt toată viața, or noi tocmai asta n-am izbutit. Am crezut, ne-am rugat, am păstrat credința, am suferit, dar pentru a te uni cu Hristos este necesar să te cureți lăuntric prin spovedanie și să te înoiești prin Sfânta Împărtășanie. Conștient deci cu toată stăruința să te unești cu Hristos, să te faci purtător al Sfințeniei Lui, al nemuririi Lui. Trebuie să înfrunți păcatul până la sânge. Așa te naști din nou. NU EXISTĂ CALE DE COMPROMIS".

Valeriu Gafencu (1921-1952), numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor". În anul 1940 fuge în România, la Iași, datorită ocupației sovietice, în timp ce tatăl său este dus în Siberia. În anul 1941 se află ca student la Facultatea de Drept și Filosofie de la Iași și este arestat. Profesorul de drept civil Constantin Angelescu spune: „Este unul din cei mai buni studenți pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice". În perioada 1941-1949 se află la închisorile de la Aiud, Pitești, și până în 1952 la Tg. Ocna unde moare.

***

„Grecii cei vechi aveau o legendă despre un uriaș cu numele ANTEU, pe care nimeni nu-l putea birui, pentru că Anteu avea un dar: în decursul luptei, de câte ori atingea pământul, el căpăta putere nouă și biruia pe cei ce se măsurau cu el.

Un astfel de dar ne dă și nouă rugăciunea. Și noi suntem într-o luptă neîncetată cu ispitele și patimile acestei lumi. În această luptă, ca oarecând Anteu, ni s-a dat darul să atingem mereu cerul prin rugăciunile noastre și din această atingere să primim putere nouă și biruință asupra ispitelor și patimilor. Câți însă dintre noi folosim acest dar?"

Iosif Trifa (1888-1938), preot ortodox român, a pus bazele mișcării „Oastea Domnului"

***

„... DUPĂ MINTEA - SĂNĂTOASĂ, DREGĂTORII SUNT PENTRU POPOR, NU POPORUL PENTRU DREGĂTORI".

Simion Bărnuțiu (1808 - 1864), om politic, gânditor român, unul din conducătorii

Revoluției de la 1848 a românilor din Transilvania

P.S. „Precum a bea numai vin sau numai apă nepotrivit lucru este, pe când vinul amestecat cu apă este dulce și desfătează, tot așa meșteșugul de a orândui istorisirea incită urechile celor ce citesc" (II Macabei 15, 40).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu