CU GÂNDUL (ȘI CU CONDEIUL) LA SERAFIM DUICU

Distribuie pe:

„Fie ca Dumnezeu să așeze în sufletele și în mințile noastre atâta trăire și atâta înțelepciune ca să vedem cu toții mai presus de interesele noastre, interesele neamului, mai presus de aspirațiile noastre, aspirațiile acestui blând popor și, mai presus de vrerile noastre, vrerea unanimă." (Serafim Duicu). Nicicând de prisos, cuvintele ilustrului om de cultură sunt astăzi - în vremurile și pe meleagurile țării noastre - parcă mai răsunătoare decât oricând.

Cu gândul la acest ideal de dăruire personală și sub semnul dezideratului suprem, s-au reunit - în cadrul Festivalului-Concurs Județean de Creație Literară „Serafim Duicu" - elevii încrezători în puterea cuvântului creator. Organizat, pentru a șaptesprezecea oară, de Fundația „Școala Ardeleană" în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Școala Gimnazială „Serafim Duicu" din Târgu-Mureș, Festivalul s-a adresat elevilor de gimnaziu și de liceu, înclinați să consemneze artistic „marea trecere" a lumii. Împărțit pe două secțiuni (poezie / proză) și patru niveluri (clasele a V-a/a VI-a; a VII-a/a VIII-a; a IX-a/a X-a și a XI-a/a XII-a), concursul a presupus, după caz, fie elaborarea unui text în proză de maximum trei pagini pornind de la un citat al scriitorului ardelean (născut la Tismana, județul Gorj), fie crearea a două texte poetice.

Lucrările au fost evaluate de un juriu format din profesori de limba și literatura română din învățământul preuniversitar al județului Mureș, ei înșiși iubitori de literatură autentică: Luminița Bobocși Florina Moldovan (Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian", Tg.-Mureș), Daniela Ciucan și Maria Mureșan (Școala Gimnazială „A. Mosora", Sighișoara), Liliana Covrig Bănulici și Gheorghe Dărăban (Liceul Tehnologic „Vasile Netea", Deda), Romana Fleșeru și Florina Moldovan-Lircă (Școala Gimnazială „Mihai Viteazul", Tg.-Mureș), Romana Pantea și Dănuț Lung (Liceul Vocațional de Artă, Tg.-Mureș), Cristina Oltean și Ancuța Pașcan (Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu", Tg.-Mureș), Laura Pui și Andreea Togănel (Școala Gimnazială „Dr. Bernády György", Tg.-Mureș), Angela Pușcaș și Magdalena Suciava (Liceul Tehnologic „Petru Maior", Reghin).

Cu suflete pline și chipuri luminoase, înveșmântați în straie de bucurie și accesorizați cu emoția clipei, premianți și profesori coordonatori, organizatori și invitați, membri ai juriului și părinți implicați, și-au dat întâlnire vineri, 10 noiembrie, de la ora 13.00, la Biblioteca „Serafim Duicu" a Universității „Dimitrie Cantemir" din Tg.-Mureș, în amintirea scriitorului și omului de cultură cu conștiință națională și spirit patriotic. Amfitrion le-a fost, pe lângă spiritul marelui cărturar, al cărui bust și-a întâmpinat semeț invitații la intrare, conf. univ. dr. Doina David, prorector al Universității „Dimitrie Cantemir" din Tg.- Mureș. Atmosfera nu ar fi fost pe deplin înălțătoare fără prezența distinșilor invitați, doamna prof. Valeria Duicu - soția scriitorului, și fiii, Lucian și Rareș Duicu, care și-au arătat deschis bucuria că dascălii mureșeni se preocupă să ducă mai departe moștenirea literară a înaintașului lor. Și-au exprimat gratitudinea, în mod special, față de scriitorul Nicolae Băciuț, inițiatorul concursului, oferind totodată, cuvinte de încurajare tinerilor condeieri. Un ales omagiu i-au adus omului de litere, prin cuvinte pline de apreciere și recunoștință, atât doamna inspector de limba și literatura română, prof. dr. Maria Kozak, cât și reprezentanții Școlii Gimnaziale „Serafim Duicu", director Irina Vidrăsan, director adjunct Biro Szasz Botond Robert, cât și grupul vocal de la aceeași școală, condus de profesorii de specialitate, Laura Pop și Dana Suciu, printr-un moment artistic de o mare sensibilitate, realizat pe versurile lui Serafim Duicu.

În acest cadru festiv, au fost răsplătiți și apreciați pentru talentul și strădania lor elevii participanți la concurs.

Lasă un comentariu