Ce pericole ascund ambalajele din plastic

Distribuie pe:

Conform unui studiu recent, ambalajele din plastic ce conțin bisfenol sunt nocive pentru sănătate. Dintre toate tipurile de plastic, doar 3 și 7 conțin bisfenol. Codul este scris pe ambalaj.

Institutul Național al Sănătății din Statele Unite a întocmit un raport despre impactul pe care îl are substanța bisfenol A (BPA), conținută în ambalajele de plastic, asupra sănătății oamenilor. Cercetările arată că această substanță imită acțiunea estrogenilor naturali produși de organism, funcționând ca un disruptor hormonal, cu efecte nedorite pentru organismul uman, chiar dacă acestea sunt la scară foarte mică.

Corpul nu poate distinge între hormonul natural și cel „produs" de bisfenol. Cele mai afectate sunt gravidele, bisfenolul acționează asupra fătului ca un estrogen foarte puternic, generând o efeminare excesivă a acestuia și, după naștere, maturizare sexuală precoce în cazul fetelor, reducerea calității spermei și probleme cu prostata în cazul băieților, rezistență la insulină, obezitate etc. Cobaii pe care s-au făcut cercetările au dezvoltat leziuni precanceroase la prostată și glandele mamare. Pe de altă parte, și mediul este afectat din cauza acestei substanțe prezente în mai toate ambalajele sau materialele din pastic. Bisfenolul, care se afla la baza fabricării plasticului policarbonat, este prezent în multe ambalaje din plastic în care se comercializează mâncarea și băutura, dar și în compoziția unor materiale de uz medical, a CD-urilor și chiar a tetinelor și biberoanelor pentru sugari. Există șapte tipuri de plastic care se folosesc în fabricarea ambalajelor. Dintre acestea, două conțin bisfenol, respectiv tipul 3(PVC) și tipul 7. Recunoașteți acest lucru după codul imprimat pe ambalaj (un triunghi în care este scrisă cifra). Celelalte tipuri de plastic, printre care și PET-ul nu conțin bisfenolul.

Lasă un comentariu