LA LUDUȘ, ÎN PREGĂTIREA CENTENARULUI MARII UNIRI

Distribuie pe:

1 Decembrie 1918 a fost, este și va fi ZIUA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC. În acea sfântă Zi a Dreptății și a Libertății, fiii aleși ai neamului românesc din Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana, întruniți la Alba Iulia, în Bălgradul lui Mihai Voievod Viteazul, primul unificator de neam și de țară al tuturor românilor, au decretat unirea românilor care i-au delegat la acea Mare Adunare Națională și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România.

Adunarea Națională de la Alba Iulia a salutat cu iubire și entuziasm eliberarea popoarelor subjugate până atunci de Monarhia Austro-Ungară: națiunile cehoslovacă, austriacă, iugoslavă, polonă și ruteană. Cu smerenie s-a înclinat înaintea memoriei acelor buni români care, în Primul Război Mondial, și-au vărsat sângele pentru unitatea și libertatea națiunii române. A dat expresie sentimentelor de mulțumire și de admirație față de Puterile Aliate care, prin grele bătălii, au scăpat civilizația europeană din ghearele barbariei.

Întorcându-se acasă, delegații ludușeni și însoțitorii lor au relatat despre tot ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia în acea zi de 1 Decembrie 1918. Trei zile s-au tras clopotele în semn de slavă și de mulțumire lui Dumnezeu Tatăl. Trei zile la rând, în centrul civic de atunci al Ludușului s-a cântat „Deșteaptă-te, române!'', s-a cântat și s-a jucat Hora Unirii.

Despre toate acestea și-au reamintit ludușenii și în ziua de vineri, 1 Decembrie 2017, de Ziua Națională a României, aniversând cei nouăzeci și nouă de ani de existență a statului național unitar român.

Sărbătoarea a început la ora 15,00, în Piața Unirii, lângă statuia Unificatorului Voievod Mihai Viteazul, în prezența unui mare număr de vârstnici, tineri și copii, având piepturile împodobite cu cocarde și eșarfe, iar în mâini stegulețe, toate în culorile drapelului național românesc, albastru, galben, roșu. Cu smerenie au ascultat Imnul Național al României, slujba religioasă TE DEUM, oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, ajutat de un sobor de preoți ortodocși, discursurile emoționante rostite de domnul primar Ioan Cristian Moldovan și de domnul general de brigadă (r) Gheorghe Popa, președintele filialei Mureș a ANVR și ANCMRR Mureș, intervențiile lirice ale domnului Mihai Nașca, realizator TV, prezentator al evenimentului aniversar. Cu claritate s-au făcut auzite îndemnurile la unitate națională, la încetarea zâzaniei dintre cei care ne conduc vremelnic, la acțiune unită pentru progresul economic, social și cultural al României, în folosul tuturor locuitorilor ei, în consens cu prevederile Constituției și ale democrației europene.

Ceremonialul depunerii de coroane la soclul statuii lui Mihai Viteazul a luminat și acea parte a sufletului numită recunoștință. Au depus coroane: domnul deputat PSD Dinu Socotar, din partea Parlamentului României, vicepreședintele Ovidiu Dancu, ca reprezentant al Consiliului Județean Mureș, primarul Cristian Moldovan și viceprimarul Kis Istvan, însoțiți de consilieri locali, ca reprezentanți ai administrației publice locale, generalul de brigadă (r) Gheorghe Popa, colonelul (r) Sever Popovici, însoțiți de colonei în rezervă, ca reprezentanți ai ANVR și ANCMRR Mureș, domnul Vasile Stoica, însoțit de polițiști și jandarmi din oraș, ca reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, delegații instituțiilor de învățământ din oraș, Finanțelor Publice, agenția Luduș, Spitalului Orășenesc ,,Dr. Valer Russu'', CRRN Luduș, societățile comerciale ,,Aquaserv'' și ,,Unirea'', a organizațiilor locale ale PSD, UDMR, PNL, PMP.

De la ora 17,30, festivitățile dedicate Zilei Naționale a României au continuat la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu'', cu spectacolul „ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE''.

Copiii din grupa mică a Ansamblului folcloric ,,Ardealul'' îndrumați de coregrafii Mariana și Petru Pop, preotul solist vocal Ioan Marin, din Covasna, soții Septimiu și Roxana Pop, din Luduș, Ansamblul artistic, din Cluj-Napoca, condus de profesorul Ioan Bocșa și alcătuit din soliștii Traian Jurchelea (reprezentant al Banatului), Ovidiu Olari, din nordul Transilvaniei, Alina Huțu, din Botoșani, Maria Rotaru, din Blaj, actorul Ioan Josan, grupul de opt feciori, studenți ai Conservatorului de Muzică ,,Gheorghe Dima'', din Cluj-Napoca, cu toții acompaniați de orchestra condusă de prof. univ. Ovidiu Barteș, de la Conservatorul clujean, au fost deseori aplaudați la scenă deschisă. Înălțătoare au fost toate mesajele transmise de artiștii invitați. Pentru finalul reportajului, am ales mesajul soților Roxana și Septimiu Pop: „Sânge dac îmi curge-n vine, / Azi e sânge românesc. / Hai, ridică-te, române! / Pentru pruncii care cresc. / Coborâți de pe Columnă / Daci, romani, ai noștri străbuni, / Să vedeți că-n urma voastră / Au crescut pui de români''.

În numele tuturor ludușenilor, doamna Focșan, din Gheja-Luduș, i-a ospătat pe artiști cu covrigi și lipii coapte în cuptorul ei de acasă, iar prezentatorul Mihai Nașca le-a urat tuturor celor prezenți la spectacol să aibă sănătate ca să poată fi prezenți și la Centenarul Marii Uniri.

 

Lasă un comentariu