CARENȚA DE FIER AFECTEAZĂ O TREIME DIN POPULAȚIE

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de descopera.ro, atrage atenția că, de multe ori, fierul prezent în organism este insuficient pentru satisfacerea necesarului, ceea ce duce la reducerea cu 30% a rezultatelor și performanțelor muncii fizice, dar și la lipsa de funcționare sănătoasă a întregului corp, inclusiv a inimii, mușchilor și celulelor roșii din sânge.

„Precum Titanicul, care a fost lovit și scufundat de un aisberg, tot așa calitatea vieții pacientului cu boli inflamatorii intestinale poate să fie afectată de acest dușman nevăzut, care este carența de fier. Pacientul sesizează (din păcate, doar fața văzută) anemia feriprivă. Sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care, pe cale de consecință, duc la pierderi de fier. Aceste pierderi nu sunt sesizabile în testele uzuale, dar ele determină o simptomatologie specifică.

Simptomele sugestive pentru o eventuală carență de fier sunt oboseala generalizată, de multe ori independentă de anemie, unghiile fragile, căderea părului și sindromul picioarelor neliniștite.

Deficitul de fier este important la pacienții cu insuficiență cardiacă (1 din 2 pacienți cu insuficiență cardiacă cronică prezintă și deficit de fier) și are un impact negativ, atât asupra calității vieții pacienților, cât și asupra duratei lor de viață. De aceea, pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă trebuie să se investigheze asupra deficitului de fier și să îl corecteze, conform recomandărilor medicului cardiolog.

Carența de fier afectează o treime din populația globală și, în ciuda progreselor făcute în sistemul de sănătate la nivel mondial, aproape jumătate dintre copiii cu vârsta sub cinci ani și 50% dintre¸¸¸ femeile însărcinate au carență de fier, ceea ce periclitează dezvoltarea cognitivă a copiilor de la cele mai mici vârste și până la adolescență, deteriorează sistemul imunitar și crește rata de morbiditate.

De asemenea, carența de fier este întâlnită frecvent în rândul femeilor care suferă de sângerări menstruale abundente, în rândul vârstnicilor și a persoanelor cu anumite boli cronice.

Carența de fier afectează între 37 și 61% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, între 24 și 85% dintre pacienții cu boală renală cronică și între 13 și 90% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale.

Alimentele bogate în fier pe care le recomandăm sunt ficatul de porc, cerealele integrale, pudra de cacao, soia, spanacul, peștele și sfecla roșie", afirmă OMS.

Lasă un comentariu