LUMEA ÎN CARE TRĂIM - NE AȘTEAPTĂ... “LUNGA VARĂ FIERBINTE”, ÎN COMPANIA NOULUI CORONAVIRUS

Distribuie pe:

O mare parte din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trebuie să se pregătească pentru… o lungă vară fierbinte și (potrivit agențiilor de meteorologie) mai secetoasă decât de obicei, avertizează reprezentanții Organizației. Populația, medicii și liderii autorităților de sănătate publică trebuie să fie pregătiți pentru valurile de căldură care urmează și pentru a preveni și aborda iminentele consecințe asupra sănătății oamenilor, ca urmare a expunerii la temperaturi ridicate. Este un lucru foarte important – subliniază OMS - mai ales în acest an, când, din cauza pandemiei de COVID-19, multe persoane, inclusiv categoriile vulnerabile - atât la infecție, cât și la căldură - ar putea fi sfătuite să rămână în autoizolare ori plasate în carantină. Frecvența, intensitatea și durata valurilor de căldură sunt în creștere, cu o tendință de intensificare semnificativă în țările europene, fapt ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică. Din cauza schimbărilor climatice, potențialul pericolului expunerii la căldură extremă s-a amplificat în ultimele decenii și va continua să se amplifice și în viitor. Studii recente estimează că probabilitatea producerii de valuri de căldură este în creștere în 31 de orașe europene (toate capitalele UE plus Londra, Moscova, Oslo și Zürich) și că, în următoarele decenii, toate zonele metropolitane europene vor fi mult mai vulnerabile la căldură.

Opinia unanimă a oamenilor de știință este că, în lipsa unor măsuri adecvate, schimbările climatice vor duce la agravarea unor afecțiuni, punând o povară în plus asupra sistemelor de asistență medicală într-un moment în care acestea sunt deja suprasolicitate pentru a trata pacienții cu COVID-19.

În fiecare an, temperaturile ridicate afectează sănătatea multor persoane, în special a celor în vârstă, a copiilor mici, a celor care lucrează în aer liber și a bolnavilor cronici. Căldura poate duce la epuizare fizică, insolație, atac vascular cerebral etc., și poate agrava afecțiunile deja existente, precum: boli cardiovasculare, respiratorii, renale sau mintale.

În această vară, europenii nu se vor confrunta doar cu restricțiile de deplasare impuse de pandemie, ci vor trebui să suporte și perioade lungi de căldură extremă, ceea ce va face extrem de incomodă purtarea măștilor de protecție.

Seceta, pe de altă parte, crește posibilitatea producerii incendiilor de pădure și a cantităților masive de fum pe care le emană, ceea ce reprezintă încă o povară asupra plămânilor, în general, dar, mai ales, în cazul persoanelor infectate cu coronavirus.

OMS RECOMANDĂ:

* Feriți-vă de căldură!

Evitați să ieșiți din casă și să vă angajați în activități obositoare în perioadele cele mai fierbinți ale zilei. Profitați de orele speciale de cumpărături pentru grupurile vulnerabile, ori de câte ori este posibil. Stați la umbră, nu lăsați copiii sau animalele de companie în vehicule parcate și, dacă este posibil, petreceți două-trei ore pe zi într-un loc răcoros, respectând distanța fizică de cel puțin un metru.

* Mențineți o atmosferă răcoroasă în locuință

Profitați de aerul răcoros al nopții. Reduceți excesul de căldură din interiorul apartamentului sau al casei, în timpul zilei, folosind jaluzele sau obloane și opriți, pe cât se poate, aparatele electrice.

* Păstrați-vă corpul cât mai răcoros și hidratat

Folosiți haine și lenjerie de pat ușoare, faceți, frecvent, dușuri sau băi răcoritoare și beți multă apă, evitați băuturile zaharoase, alcoolice sau cafeinizate.

* Evitați expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25°C

Nu există dovezi că vremea caldă împiedică sau vindecă COVID-19, dimpotrivă, crește riscul de arsuri solare și de boli legate de căldură. Puteți contracta boala, indiferent cât de însorită sau caldă va fi vremea, așa că protejați-vă spălându-vă mâinile în mod regulat, tușind și strănutând într-un cot îndoit sau într-un șervețel și evitând să vă atingeți fața. Căldura poate amplifica efectele COVID-19.

OMS/Europa recomandă țărilor și regiunilor să elaboreze și să pună în aplicare planuri de acțiune pentru confortul termic, planuri care să includă măsuri pentru prevenirea pe termen lung, pregătirea pe termen mediu și măsuri de urgență pe termen scurt. În special în acest an, este recomandat să fie revizuite chiar și planurile de acțiune existente, cu accent pe măsurile instituite pentru a reduce și a preveni transmiterea COVID-19.

În prezent, nu există dovezi concludente că starea vremii și/sau clima ar avea influență asupra transmiterii virusului SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19. Ca dovadă, virusul s-a răspândit în toate regiunile lumii, de la cele friguroase, la cele cu climă umedă și caldă.

Păstrarea distanței fizice și spălarea mâinilor sunt, prin urmare, esențiale pentru ruperea lanțului de transmitere și constituie cel mai eficient mod de a vă proteja, în toate locurile și în toate anotimpurile anului.

Studiile efectuate în ultimii 10 ani au arătat că, din cele șapte coronavirusuri care au infectat până acum, patru provoacă infecții respiratorii, cu variații sezoniere, dar autorii nu sunt siguri dacă în cazul celui care provoacă boala Covid-19 lucrurile se vor petrece la fel. “Nu știm dacă acest virus se va comporta precum cele sezoniere. Doar viitorul ne va spune dacă SARS-CoV-2 va deveni o prezență constantă în peisajul infecțiilor respiratorii va avea o circulație redusă, precum MERS, sau va dispărea, așa cum s-a întâmplat cu SARS”, a declarat Arnold Monto, profesor de epidemiologie în cadrul Universității Michigan.

O cercetare din luna aprilie a acestui an (publicată în European Respiratory Journal) sugerează că transmiterea noului coronavirus nu este încetinită de încălzirea vremii. “Studiul nostru nu susține ipoteza că temperaturile înalte și radiațiile UV pot reduce transmiterea Covid-19. Ar putea fi prematur să ne bazăm pe vremea mai caldă pentru a controla Covid-19”, arată echipa de cercetare de la Universitatea Fudan din Shangai.

“Nu am descoperit asocieri semnificative în funcție de umiditatea relativă, temperatura maximă și temperatura minimă, ceea ce sugerează că temperatura exterioară nu are un impact semnificativ asupra capacității de transmitere a SARS-CoV-2”, arată studiul, citat de 360medical.ro.

Este foarte probabil ca noul coronavirus să nu dispară niciodată, iar populația din întreaga lume va trebui să învețe să trăiască împreună cu el, au avertizat, miercuri, la Geneva, reprezentanți ai OMS, în contextul în care unele țări încep să reducă treptat restricțiile impuse în încercarea de a opri răspândirea pandemiei care a infectat peste 4,2 milioane de oameni și a ucis aproape 300.000 în toată lumea.

“Avem de-a face cu un virus nou, cu care ne confruntăm pentru prima dată, prin urmare, este foarte greu de prezis când îl vom putea învinge. S-ar putea să devină un virus endemic, în comunități, și să nu dispară niciodată”, a declarat Michael Ryan, director executiv în cadrul OMS. “Nici HIV nu a dispărut, dar am ajuns să conviețuim cu el”, a adăugat acesta.

OMS a avertizat însă că nu există nicio modalitate de a garanta că eliminarea restricțiilor nu va declanșa un al doilea val de infecții.

“Multe țări doresc să ia diferite măsuri de relaxare, dar recomandarea noastră este să mențină alerta la cel mai înalt nivel posibil”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Trebuie să acceptăm ideea că virusul va avea, în continuare, capacitatea de a se răspândi”, a confirmat dr. Mike Ryan: “Este o falsă speranță de a spune că da, va dispărea ca gripa”.

“Sperăm că da. Asta ar fi o mană cerească”, a adăugat el. “Dar nu putem face această presupunere. Și nu există dovezi”.

“Avem, într-adevăr, anumite tratamente care, aflate în stadii incipiente de testare, par să limiteze gravitatea sau durata bolii, dar nu avem nimic deocamdată care poate să ucidă sau să oprească virusul. Avem date potențial pozitive care încep să apară, dar trebuie să vedem mai multe date pentru a fi 100% încrezători că putem să alegem un tratament în detrimentul altuia”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS. Aceasta a lansat un apel la precauție în ceea ce privește așteptările legate de un vaccin, spunând că virusurile din familia “corona” sunt, în general, “virusuri foarte înșelătoare” și că este “dificil să se producă vaccinuri împotriva lor”. 

Peste 100 de vaccinuri potențiale împotriva COVID-19 sunt dezvoltate în prezent la nivel mondial, inclusiv unele care au intrat în etapa studiilor clinice. (surse - Reuters, euro.who.int., AFP, CNN)

 

Lasă un comentariu