PARADISURILE FISCALE, PE LISTA NEAGRĂ A UNIUNII EUROPENE!

Distribuie pe:

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană (UE) au elaborat o listă neagră a paradisurilor fiscale, pe care au inclus 17 țări din afara blocului comunitar, considerate necooperante în materie fiscală.

Alte 47 de state au promis reforme pentru a evita să fie etichetate drept paradisuri fiscale, scrie Financial Times, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, în atenția oficialilor europeni au intrat Samoa Americană, Bahamas, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, St Lucia, Samoa, Trinidad și Tobago, Tunisia și Emiratele Arabe Unite.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că alte 47 de jurisdicții se află pe o listă „gri" a țărilor care nu respectă în present standardele UE, dar care s-au angajat să își modifice regulile fiscale.

Această listă s-a extins cu nouă țări, Republica Capului Verde și Maroc fiind ultimele două care au convenit asupra angajamentelor. Propunerea de reformă a Tunisiei a ajuns prea târziu pentru ca țara să fie eliminată de pe lista neagră.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, a numit lista un pas important, dar un „răspuns insuficient raportat la scara evaziunii fiscale la nivel mondial". „Europa a făcut un pas înainte, dar lupta împotriva paradisurilor fiscale trebuie să continue, să nu se abată", a adăugat Moscovici. Potrivit acestuia, „țările care nu se află pe lista neagră nu vor fi complet ignorate decât după ce și-au îndeplinit angajamentele".

Dincolo de a fi numite, țările se confruntă în prezent cu câteva consecințe ale faptului că sunt pe lista neagră. Miniștrii de finanțe continuă să dezbată o serie de sancțiuni, în timp ce unele propuneri ale Comisiei Europene privind fondurile europene și reglementările financiare includ și o trimitere la listă.

Lasă un comentariu