Motto: „Cea mai mare glorie nu o dobândești atunci când nu ești doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut." (Confucius, 550 î.Hr -479 î.hr)
În mod cert, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili este cel mai public șef de stat al ultimei perioade. Conform HotNews.ro de sâmbătă, 9 decembrie 2017, preluat de EFE, Mihail Saakașvili, devenit opozant al guvernului administrației Petro Poroșenko, a fost arestat vineri, la Kiev, de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), după ce, marți, simpatizanții îl scăpaseră din mâinile politiștilor veniți să-l aresteze.
„Agenții Poliției Naționale au descoperit locul unde se ascundea Saakașvili, în strada Otradnaya din Kiev, și l-au reținut. Arestatul se află într-un centru de detenție temporară", informa, într-un comunicat, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, conform Agerpres, subliniind, în alt context, că „El este acum apatrid și nu există obstacole deosebite în calea deportării sau extrădării sale." Kievul îl acuză pe Saakașvili că încearcă să preia puterea prin forță, folosindu-se de protestele anticorupție, fiind finanțat de fostul președinte ucrainean prorus, Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014, în urma manifestațiilor proeuropene ale Maidanului. Totodată, procurorul general Yuri Luțenko afirmă că Biroul său deține dovezi demonstrând că Saakașvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanța protestele. În plus, Mihail Saakașvili, fost guvernator ucrainean, căruia i-a fost retras pașaportul, este acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, forțând frontiera dinspre Polonia, cu ajutorul suporterilor săi, și demarând campania antiprezidențială.
În replică, în aceeași zi, Partidul său de opoziție, Mișcarea Noilor Forțe, le-a cerut simpatizanților să inițieze o acțiune de protest și să se adune la locul interogatoriului (care avea să se întâmple luni!).
Saakașvili este carismatic și, în pofida dezastrului personal, pare a se remonta acum pe un val de simpatie publică. De pildă, potrivit unei relatări AFP, 16 persoane au fost rănite în urma confruntărilor între prostestatari și autoritățile ucrainene chiar și miercurea trecută, după ce poliția a încercat să îl aresteze. Ofițerii au intrat în tabăra de corturi, amenajată de protestari în fața Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), iar activiștii s-au împotrivit, fiind înarmați cu bâte, topoare și drujbe. Paisprezece ofițeri și doi civili au fost răniți în urma altercației, suferind de fracturi de oase și plăgi craniene. „Mă căutau pe mine, dar nu m-au găsit", a declarat fostul lider georgian, miercuri, vorbind din tabăra protestatarilor alături de soția sa, olandeza Sandra Roelofs.
Aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat să protesteze și în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva arestării fostului lor președinte. Căci și Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea, acuzat fiind, de justiția de la Tbilisi, pentru „abuz de putere", acuzație despre care el afirmă că este motivată politic.
Ne amintim că Mihail Saakașvili, ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia, din 2008.
Poate că ar fi bine să ne întoarcem în timp, să vedem ce se întâmpla, de fapt, în urmă cu un deceniu. Cine este Saakașvili?
„«Când a apărut pe ecranele televizoarelor din toată lumea, vorbind o engleză perfectă, Mihail Saakașvili arăta până în vârful unghiilor exact ceea ce este: un avocat carismatic, educat la New York», comenta Daily Telegraph. Alintat de prietenii săi «Mișa», cosmopolitul președinte georgian în vârstă de 40 de ani (n.n. - în prezent, 49), este incontestabil strălucitor, cu cele 6 limbi străine pe care le vorbește perfect și o soție olandeză pe care a cunoscut-o la Paris. (…) Dar domnul Saakașvili a facilitat Rusiei o victorie la care Moscova abia visa - decizia lui de a invada Osetia de Sud a lăsat armata georgiană umilită. În plus, președintele s-ar putea lupta în curând pentru viitorul lui politic, lipsit de perspectiva unui ajutor din partea aliaților occidentali. Cum a fost posibilă o asemenea greșeală catastrofală? Răspunsul pare să fie în chiar caracterul lui Saakașvili. În vreme ce admiratorii îl laudă, ca lider pasionat și patriot, a cărui energie a transformat Georgia, criticii îl consideră exagerat, impulsiv și reactiv, și susțin că exteriorul lui suav ascunde de fapt o mândrie naționalistă explozivă. Pentru Saakașvili, mai susțin criticii citați de Daily Telegraph, înfrângerea înseamnă, de fapt, pierderea unui război personal îndelungat cu Vladimir Putin".
Cu câțiva ani în urmă, un document intitulat „Mihail Saakașvili - un studiu psihologic" a circulat printre jurnaliștii occidentali. Documentul califica comportamentul lui Saakașvili drept narcisist, paranoic, egocentric și isteric, și pretindea că președintele georgian are „tulburări psihice".
„Nu există nicio îndoială că Rusia a încercat să îl submineze pe Saakașvili ani la rând", notează Daily Telegraph. Potrivit unor surse diplomatice, Rusia și-a amplificat campania de provocări la adresa lui Saakașvili, pe care l-ar fi împins să facă o mișcare greșită în privința Osetiei de Sud sau a Abhaziei - cele două provincii separatiste din Georgia. Au mai existat ciocniri ocazionale, iar avioane rusești au violat spațiul aerian georgian. Vladimir Putin, se pare, a știut pe ce buton să apese, iar Mihail Saakașvili a mușcat momeala, comentează Daily Telegraph.
Prietenii lui Saakașvili susțin că nu este nici naționalist înflăcărat, nici ingenuu politic. A fost pur și simplu naiv. Impulsivitatea l-a pierdut pe Saakașvili.
Scott Horton, expert în regiunea Caucazului, profesorul lui Saakașvili la Universitatea Columbia, din New York, în anii `90, apreciază ca o greșeala modul în care a acționat georgianul. Cea mai bună politică pentru el ar fi fost una de reținere. „A făcut o greșeală tactică? Răspunsul este cu siguranță da, dar „cred că el știa că rușii caută o oportunitate sau un pretext pentru a acapara Osetia de Sud și Abhazia. A simțit că este ultima ocazie de a consolida Osetia de Sud, pentru că planul Rusiei era deja pus în aplicare. (…) Era foarte implicat politic, un susținător al societății civile, democrației și economiei de piață, nu aș spune că era un naționalist. Era preocupat de Georgia și ce urma să se întâmple în țară."
Criticii spun însă că Saakașvili s-a transformat într-un demagog populist, cu o atracție puternică pentru putere, imediat după revenirea în Georgia, în octombrie 2000.
După ce a devenit cel mai tânăr președinte al Europei, Saakașvili și-a orientat țara spre NATO, a condus o cruciadă încununată de succes împotriva corupției, și a văzut Georgia apreciată la nivel global, ca un far al democrației. Criticii lui spun, însă, acum, că nerăbdarea lui a generat un conflict de proporțiile unui Razboi Rece.
După ce și-a părăsit țara, unde a căzut în dizgrație, Saakașvili a mers în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit, în mai 2015, guvernator al regiunii Odessa (Sud).
El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, că îi „jefuiește" pe ucraineni.
Poroșenko i-a retras, în iulie 2017, cetățenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakașvili își pierduse deja și cetățenia georgiană. Tot cu ajutorul susținătorilor săi, el a reușit, în luna septembrie, să intre în Ucraina dinspre Polonia, autoritățile de la Kiev nereușind să-l oprească la graniță...
Așadar, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost reținut marți dimineața, 5 decembrie 2017, în Kiev, după ce se urcase pe acoperișul clădirii, de forțele speciale ucrainene, SBU, dar mașina în care se afla a fost înconjurată de simpatizanții lui, care l-au eliberat, anunța Reuters. „Vă îndemn să începeți un protest pașnic pentru îndepărtarea lui Poroșenko, nu ar trebui să vă fie frică de nimic", a spus Saakașvili, de la un megafon, mulțimii de oameni care a blocat mașina, în ciuda rezistenței poliției. Cu puțin timp înainte, se urcase pe acoperișul clădirii cu opt etaje amenințând că se aruncă: „Îndemn pe toți să se alăture și să nu permită comiterea fărădelegii. Să nu-i permită lui Poroșenko să mă răpească la comanda lui Putin. Sunt aici pentru a apăra Ucraina. Ei vor să mă răpească, pentru că m-am ridicat în apărarea poporului ucrainean", a strigat el de pe acoperiș. Eliberat, Saakașvili și suporterii săi au plecat spre Parlament, de unde au cerut demisia președintelui Ucrainei, și au campat peste noapte. Procurorii i-au oferit fostului președinte georgian 24 de ore la dispoziție să se predea.
Vineri el a fost arestat, dar a intrat în greva foamei, în semn de protest și negând „acuzațiile false" ce îi sunt aduse. Aproximativ o sută de susținători ai fostului lider georgian s-au strâns în fața centrului de detenție ucrainean scandând: „Rușine!".
Prima audiere în acest caz a avut loc luni la Kiev, procurorii cerând ca fostul guvernator al regiunii Odessa să fie plasat în arest la domiciliu pentru două luni. Ședința de judecată a început încă la miezul zilei, când în fața instanței s-au adunat sute de susținători ai lui Saakașvili, care, pentru că nu au fost lăsați să intre în sala Judecătoriei Pecerska din Kiev, în fața căreia se adunaseră încă de dimineață, s-au luat la bătaie cu forțele de ordine. Erau mobilizați sute de polițiști, care, potrivit presei ucrainene, au folosit fumigene pentru a dispersa mulțimea.
În sala de judecată, Mihail Saakașvili a criticat autoritățile de la Kiev că au organizat procesul într-o sală atât de mică. În timpul procesului el a intonat Imnul Ucrainei și a declarat: „Eu am intrat în greva foamei. Am arătat cum pot trăi președinții și voi arăta și cum pot să moară pentru o cauză."
Mihail Saakașvili a fost reținut pe 8 decembrie, fiind acuzat că ar fi pus la cale o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei. Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) a anunțat în cursul zilei inculparea lui Saakașvili pentru tentativă de înlăturare a guvernului. Autoritățile ucrainene au anunțat, de asemenea, că vor fi deferiți justiției mai mulți deputați implicați în acțiunea prin care el s-a sustras arestării, manifestanții blocând duba poliției la domiciliul lui Mihail Saakașvili, iar în urma ciocnirilor cu forțele de ordine au fost reținute nouă persoane.
Fapt este că tribunalul din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakașvili, arestat sâmbătă, respingând astfel solicitarea Parchetului, care ceruse în acest caz consemnare la domiciliu cu brățară electronică pentru fostul președinte georgian, transmite AFP. Saakașvili și susținătorii săi, printre care mai mulți deputați, au primit anunțul judecătoarei cu aplauze.
Instanța urmează să decidă în legătură cu o posibilă încarcerare a fostului președinte al Georgiei, devenit între timp politician în Ucraina.
Saakașvili, a cărui cetățenie ucraineană i-a fost retrasă de Poroșenko în urmă cu câteva luni, este acuzat că a intrat ilegal în Ucraina și că susține o organizație criminală.
El a respins luni acuzațiile ce i se aduc afirmând că președintele rus, Vladimir Putin, are un rol în problemele juridice cu care el se confruntă, relatează agenția DPA. „Mă consider un prizonier al oligarhiei din Ucraina și al lui Putin", a declarat Saakașvili luni, în fața instanței de judecată la Kiev, potrivit relatărilor din media locale, conform Agerpres. Instanța urmează să decidă dacă el va rămâne în arest preventiv sau în arest la domiciliu…
Viața e o sumă de alegeri. Abraham Lincoln spunea că „Te poți plânge că ramurile cu trandafiri au țepi sau te poți bucura că ramurile cu țepi au trandafiri." Depinde din ce unghi alegem să privim lucrurile.
Mie începe să îmi placă Saakașvili. Face parte din galeria „frumoșilor nebuni ai marilor orașe". Sper să rămână frumos!