Ministerul Sănătății finanțează acțiunile prioritare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave!

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a aprobat Ordinul care prevede modul de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave, în cadrul programului de acțiuni prioritare (AP-Arsuri), care asigură fondurile necesare pentru cazurile de mari arși.

Conform Ordinului aprobat, acțiunile prioritare sunt elaborate, derulate și finanțate de către Ministerul Sănătății (MS) și se implementează prin unități sanitare care au în structură secții (compartimente) de arsuri cu expertiză în domeniu.

„Programul AP-Arsuri asigură acoperirea costurilor tratamentului urgențelor majore ale pacienților cu arsuri grave, care sunt de regulă costisitoare și nu pot fi acoperite din finanțarea unităților sanitare în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări. Ordinul prevede reguli clare pentru derularea acestui program, pentru care sunt prevăzute fonduri în cadrul bugetar de anul viitor.

Pentru perioada 2017-2019, va fi constituit un colectiv de lucru format din specialiști în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a cărui componență va fi aprobată prin ordin de ministru, pe baza propunerilor înaintate de către comisia de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă a MS. Secretarul de stat care are în coordonare AP-Arsuri și șeful serviciului medicină de urgență al MS sunt invitați permanenți ai colectivului de lucru.

La nivelul spitalelor, derularea și monitorizarea AP-Arsuri se vor realiza de către un coordonator local desemnat de managerul unității sanitare, care poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii medicale.

Finanțarea AP-Arsuri din bugetul MS se va face lunar, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unităților sanitare incluse în program.

Sumele alocate sunt cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli ale direcțiilor de sănătate publică și ale unităților sanitare și se utilizează numai potrivit destinațiilor stabilite.

Sunt considerați pacienți critici, pacienții cu arsuri de gradul 2 pe o suprafață mai mare de 10%, arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari, și pacienții cu arsuri de grad 3, indiferent de suprafață, cu arsuri electrice, cu arsuri chimice, cu arsuri cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cu arsuri asociate cu traumatisme concomitente, precum și arsurile suferite de pacienți cu risc (bătrâni, diabetici, cardiaci etc.)", precizează MS, într-un comunicat de presă.

Actualul Ordin al ministrului Sănătății a fost aprobat în urma reanalizării proiectului inițial, pus în dezbatere publică în 2016, dar retras în scurt timp. Comisia de specialiști a MS a eliminat din vechiul proiect mai multe prevederi nespecifice pentru tratamentul marilor arși, care nu se puteau aplica.

Reamintim că, pentru tratarea în condiții optime a pacienților cu mari arsuri, MS va înființa patru centre de mari arși, în București (2 centre), Timișoara și Târgu-Mureș (câte un centru).

În prezent, MS derulează procedura de selectare a consultantului care va elabora studiile de fezabilitate și proiectele celor patru centre, care vor fi finanțate în cadrul proiectului derulat cu Banca Mondială.

 

Lasă un comentariu