INDEMNIZAȚIILE FOȘTILOR DEȚINUȚI POLITICI VOR CREȘTE DE LA 400 LA 700 DE LEI PENTRU FIECARE AN DE SUFERINȚĂ!

Distribuie pe:

Camera Deputaților (fot decizional) a adoptat, miercuri, 12 iunie 2019, cu 249 voturi pentru și o abținere, o propunere legislativă prin care se majorează indemnizația acordată foștilor deținuți politici și categoriilor asimilate de la 400 lei la 700 lei. În plus, copiii persoanelor care s-au aflat în aceste situații au dreptul la o indemnizație lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 4 alin.(1) din Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, urmărindu-se majorarea indemnizației acordate foștilor deținuți politici și categoriilor asimilate, la 700 de lei pentru fiecare an de suferințe din cauze politice, precum și acordarea unor indemnizații copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice, au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Astfel, aceste persoane au dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate. Copiii persoanelor care s-au aflat în aceste situații au dreptul la o indemnizație lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie, în plată, la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Indemnizațiile acordate în baza prezentei legi sunt neimpozabile și nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi, potrivit legii. Soțul sau soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Persoanele aflate în aceste situații pot fi scutite de la plata impozitelor și taxelor locale, prin hotărâre a consiliului local.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu