CAPACITATEA ORGANISMULUI DE A ABSORBI MÂNCAREA

Distribuie pe:

De multe, chiar dacă ne hrănim cu același tip de mâncare și cu aceeași cantitate de calorii, unii dintre noi se îngrașă, iar alții își păstrează greutatea. Unii dintre noi își mențin silueta chiar dacă mănâncă haotic, alții se îngrașă și de la o bucățică de ciocolată, iar o masă poate fi foarte nutritivă pentru mamă, inutilă pentru copii și de-a dreptul dăunătoare pentru sănătatea tatălui.

Obținem rezultate diferite consumând aceleași alimente, pentru că fiecare dintre noi este o ființă unică, descopera.ro prezentând în acest sens o împărțire a oamenilor pe baza capacității organismului de a absorbi mâncarea.

Astfel, strămoșii noștri au încadrat oamenii în trei tipuri - Suflu (X), Fiere (Y) și Mucus (Z), fiecare tip cu caracteristicile lui, după cum urmează:

Suflu (X) le este specific oamenilor care au oase mici, sunt zvelți, de înălțime mică sau medie, cu mâini subțiri, reci și uscate la atingere, mișcări rapide, mers ușor și lin, aspect bolnăvicios, rece, timid. Greutatea corporală este stabilă, meținută ușor, fără diete, fără tulburări digestive frecvente, dar cu un somn scurt și superficial. Acești oameni sunt veseli și energici, absorb rapid informația, dar au memorie scurtă, socializează și comunică ușor.

Ei preferă mâncărurile grase și anotimpurile calde, având o toleranță scăzută la frig și o piele uscată în timpul iernii. Probleme lor de sănătate sunt pielea uscată și durerile articulare și de oase.

Cele mai potrivite tipuri de alimente pentru persoanele aparținând tipului Suflu (X) sunt cerealele (grâu, orz, porumb, hrișcă, orez), toate tipurile de produse lactate fermentate, dar cu moderație, mierea și zahărul brut, toate tipurile de uleiuri vegetale obținute prin presare la rece, fructele dulci și pepenele, legumele crude (sfeclă, morcovi, sparanghel, castraveți, ceapă), nuci, condimentele (ghimbir, scorțișoară, piper negru, chimen, sare, muștar), supele de urzici și de usturoi, peștele și ouăle.

Fiere (Y) le este specific oamenilor de mărime medie, cu păr roșcat sau gri, cu risc de calviție, cu palme de mărime medie. Ei au un mers lin, mișcări calme, o digestie bună (dacă au mese regulate, altfel sunt sensibili), au un somn normal, cu vise frecvente. Sunt bine organizați și meticuloși, au niveluri inconstante de capacitate mentală și sunt ușor iritabili.

Preferă mesele reci, în cantități moderate, au o toleranță scăzută la căldură, care îi obosește, ei preferând toamna și zilele ploioase.

Sănătatea le este afectată de inflamații, febră, boli ale sistemului digestiv, boli de ficat, arsuri la stomac, agitație, nervozitate.

Pentru ei, cele mai potrivite tipuri de alimente sunt lichidele reci (apă, sucuri naturale, ceaiuri din plante), cerealele (grâu, ovăz, orz, germeni de grâu, porumb, orez), untul, zahărul brut, uleiul de măsline, de floarea soarelui și de porumb, obținute prin presare la rece, fructe (citrice, pepene, struguri) proaspete sau uscate, legume (dovleac, castravete, cartofi, varză, fasole, mazăre, păstârnac, pătrunjel), condimente (coriandru, scorțișoară, piper negru, mărar, usturoi), supe de legume, pește, gălbenuș de ou, fructe de mare.

Mucus (Z) este cel mai dificil tip de absorbție a alimentelor și le este specific oamenilor cu oase mari, cu tendință de îngrășare, cu mâini mari, reci și umede, cu mișcări încete și mers greoi, cu procese fiziologice lente. Deși mănâncă în cantități moderate, au tendința să acumuleze kilograme în plus, pe care le pierd cu mare greutate, în schimb dorm mult și bine, cel puțin opt ore pe zi.

Persoanele aparținând acestui tip sunt foarte precaute, fiecare acțiune fiind gândită atent. Asimilează și rețin informațiile cu ușurință, sunt calme și greu de enervat, dar odată supărate insistă să se certe.

Nu suportă vremea ploioasă sau umedă, care le provoacă depresii, iar problemele lor specifice de sănătate sunt obezitatea, răcelile frecvente, depresia și pielea palidă.

Cele mai potrivite tipuri de alimente pentru ei sunt mesele calde și ușoare, ceaiuri din plante, cerealele (orz, porumb, mei, hrișcă, ovăz, orez), produsele lactate fermentate și untul (cu moderație), mierea, uleiurile vegetale de toate tipurile, obținute prin presare la rece, fructele (mere, pere, rodii, struguri, gutui, nuci, pepeni), în cantități moderate, toate tipurile de condimente naturale, însă sarea trebuie consumată în cantități foarte mici, ouă și pește.

***

Această clasificare este doar o generalizare, pentru majoritatea oamenilor fiind specifică o combinație a două sau chiar a tuturor celor trei tipuri de absorbție alimentară, cu dominarea uneia dintre ele.

Totuși, atunci când ne planificăm meniul zilnic, se pot obține rezultate foarte bune folosind aceasta clasificare, cu efecte benefice asupra sănătății. 

Lasă un comentariu