„JOC ȘI CÂNT DE PE LA NOI"- Ediția a IV-a

Distribuie pe:

Din cele mai vechi timpuri, muzica și dansul au adus oamenii împreună. Dansul este un mod de exprimare a trăirilor, o amprentă a sentimentelor. Dansul popular românesc este o manifestare plină de energie ce exprimă specificul, obiceiurile și tradițiile fiecărei regiuni în parte. Evenimentele importante din viața românilor, precum nunta, botezul, trecerea dintre ani sau petrecerile cu prietenii, sunt marcate cu o horă, o învârtită sau o feciorească.

Lăudabilă inițiativa Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul de a reuni peste 350 de elevi din oraș și din județ, în cadrul unui spectacol desfășurat recent la sala de spectacole a Ansamblului. Cu atât mai mult, când mulți copii preferă jocurile pe calculator, telefoanele mobile sau televizorul, orice alt lucru care le acaparează toată atenția în afară de dans. La această întâlnire a ansamblurilor de amatori, coordonate de dansatorii Ansamblului „Mureșul" fiecare a venit cu un joc specific zonei cu o coregrafie foarte bine pregatită, dovadă fiind ropotele de aplauze din partea spectatorilor. Directorul adjunct al Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul, a subliniat: ,,Mulțumim părinților care au venit într-un număr atât de mare să fie împreună cu noi și alături de copii, coordonatorilor de ansambluri care s-au implicat în păstrarea și promovarea tradițiilor populare românești și nu în ultimul rând vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, dl Alexandru Cîmpeanu, care a fost alături de noi ca de fiecare dată, fiind un pasionat de tradiție și folclor."

La această întâlnire au participat și două grupuri de colindători: ,,VESTITORII BUCURIEI NAȘTERII MÂNTUITORULUI" din care a făcut parte: Nelu Șopterean, Violeta Teban, Răzvan Năstăsescu, Mărioara Precup, Costi Dumitru, Ileana Moldovan, acompaniați de Ioan Suciu și Andrei Mezei, și un grup al Ansamblului Folcloric ,,Augustin Bena" din Alba Iulia, care au adus un dram de bucurie și încântare celor prezenți, prin mesajul colindelor tradiționale interpretate cu pasiune.

Prezentatorul evenimentului, Cristian Țăran realizatorul emisiunii de folclor, de la Tvr Târgu-Mureș, a invitat pe scenă următoarele ansambluri: Ansamblul PRICHINDELUL Târgu-Mureș- coordonatori Ionela și Silviu Fechete; Ansamblul PLAIURI MUREȘENE- Rușii Munți- coordonatori Ionela și Silviu Fechete; Ansamblul BOBOCII MUREȘENI- Târgu-Mureș-coordonator Lucia Raț; Ansamblul FLORI SÎNGEORZENE - Sîngeorgiu de Mureș - coordonatori Irina Florea și Silviu Fechete; Ansamblul SPICE MUREȘENE Târgu-Mureș -coordonatori Rodica Botârcă și Silviu Fechete; Ansamblul din Merișor-Băla - coordonatori Raluca Faghiura și Larisa Trifu; Ansamblul ZESTREA BANDULUI - coordonatori Claudia Ogrean și Silviu Cârciu; Ansamblul HORA-Ungheni - coordonator Iosif Boantă; Ansamblul MUREȘELUL-coordonator Florin Cerghedi; Ansamblul Folcloric „AUGUSTIN BENA" -Alba Iulia.

Dansul popular românesc este o comoară cultivată din generație în generație, pe care avem datoria să o ocrotim și să o lăsăm moștenire copiilor noștri, iar această manifestarea culturală s-a dovedit a fi mărturie vie a legăturii cu tradițiile și identitatea noastră națională.

 

Lasă un comentariu