Concertul de colinde „SARA CRĂCIUNULUI NOST", la Reghin

Distribuie pe:

Protopopiatul Ortodox Român Reghin, cu sprijinul Primăriei municipiului Reghin, au organizat miercuri, 27 decembrie 2017, de la ora 17.00, la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară" Reghin, concertul de colinde „SARA CRĂCIUNULUI NOST". La acest eveniment de suflet a luat parte o mulțime mare de reghineni, precum și oameni din localitățile învecinate, fiind de față oficialități locale, preoți, profesori, oameni de cultură, toți cei prezenți fiind iubitori ai colindelor tradiționale românești. Au fost transmise gânduri și mesaje sărbătorești de către doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin; preot Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei; preot Valentin Ștefan Vârva, protopopul Reghinului; prof. dr. Florin Bengean (prezentatorul evenimentului).

Concertul a fost susținut de: Corurile Parohiilor „Înălțarea Domnului" și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Reghin, dirijate de Dana Sebastian Hârceagă, apoi programul a continuat cu: Andreea Morariu, Florin Vos, Mihai și Gavril Vârva, Sava Negrean Brudașcu, Dumitru Fărcaș. Acompaniamentul a fost asigurat de Grupul Instrumental „Mărțișorul" din cadrul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Acest eveniment s-a desfășurat sub spectrul înaltului profesionalism, al emoției profunde, al unei înălțări spirituale și a unei vibrante trăiri românești. Publicul prezent a fost uimit și fascinat de emoția, candoarea, eleganța și noblețea colindelor românești, precum și a tuturor cântecelor care au fost interpretate. Voci parcă îngerești, prin cântecul lor, au prefigurat un colț de rai. Pentru câteva ore, Reghinul a fost, din nou, capitala colindului românesc, a emoției, a sublimului, a tot ce înseamnă trăire sufletească și înălțare duhovnicească.

Desigur, colindele de Crăciun ne copleșesc prin bucuria care se revarsă din mesajul Nașterii Domnului, din acel gingaș cântec de leagăn al Pruncului Iisus, născut în ieslea din Betleemul Iudeii. Praznicul Nașterii Domnului, cântat în colinde - acele flori alese, răsărite în ogorul sufletului credincios aflat în fața tainei descoperite prin glasul îngerilor -, umple cu voioșie binecuvântată sufletele tuturor credincioșilor, de la copiii din frageda pruncie, până la tinerii și vârstnicii încărunțiți de povara anilor. De Nașterea Domnului se bucură mamele creștine, care văd în Pruncul Iisus pe ocrotitorul și sprijinitorul propriilor lor copilași. Se bucură copiii, care simt în colindele pe care le cântă din casă în casă, vraja nelămurită a fericirii copilăriei lor nevinovate. Se bucură vârstnicii, care retrăiesc clipele emoționante din vremea copilăriei lor, când au primit cu sufletul curat vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu. Colindele de Crăciun descriu cel dintâi eveniment din istoria mântuirii neamului omenesc - Nașterea lui Hristos -, vestind lumii praznicul luminos al bucuriei, al păcii și înțelegerii între oameni, praznicul împăcării omului cu Dumnezeu.

Pe lângă faptul că sunt reprezentanți de marcă ai cântecului românesc autentic, cei care au concertat în cadrul acestui eveniment de amploare de la Reghin au demonstrat, încă o dată, că ei se manifestă permanent și ca niște iubitori ai poporului român și propovăduitori ai valorilor sfântului nostru neam românesc. La acestea i-au îndemnat nu numai credința și dragostea lor adâncă față de valorile melosului românesc, de Sfânta noastră Biserică strămoșească, ci și faptul că domniile lor se identifică cu toată ființa lor cu poporul din mijlocul căruia s-au ridicat. În felul acesta știu dânșii să îmbine în chip pilduitor dragostea de cântec, de neam, cu cea de Biserică, cărora le slujesc deopotrivă, fără rezerve și fără încetare, bucurându-se astfel de o aleasă prețuire, de înaltă recunoștință și de o profundă apreciere din partea tuturor celor care îi cunosc.

Lasă un comentariu