RESTITUIREA TAXEI DE PRIMĂ ÎNMATRICULARE AUTO

Distribuie pe:

Ordinul comun al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice nr. 1.488/3.198/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017 privind restituirea taxei de primă înmatriculare a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut și deja se aplică.

Conform actului normativ, vor fi restituite taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificări ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule și dobânzile aferente sumelor de restituit.

Restituirea taxei se face la cererea depusă de contribuabilul interesat la organul fiscal la care este arondat. Cererea trebuie să fie însoțită de dovada de achitare a taxei (chitanță fiscală sau extrasul de cont), cartea de identitate și certificatul de înmatriculare pentru autoturismul respectiv, din care să rezulte calitatea de actual sau fost proprietar al autoturismului.

Dacă s-a pierdut documentul ce atestă plata sumei, se procedează la identificarea plăților pe care o urmărește autoritatea fiscală. În cazul restituirii taxei de primă înmatriculare pentru achizițiile finanțate prin contracte de leasing, dreptul la restituire îl are utilizatorul ce a achiziționat autoturismul și nu societatea de leasing ce a finanțat achiziția.

Atenție! Cererea de restituire se poate depune cel mai târziu în data de 31 august 2018, acest termen fiind unul de decădere din drepturi, astfel că cererile depuse ulterior nu mai pot fi soluționate.

Termenul de soluționare a cererii este de 45 de zile de la depunerea documentației corect întocmite, acest termen putând fi prelungit conform Codului de procedură fiscală.

Perioadele prevăzute pentru restituire sunt: pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule - 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule - 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Contribuabilii au dreptul la dobândă pentru perioada dintre data perceperii taxei și data restituirii, procentul acesteia fiind de 0,02% pe zi de întârziere. Dobânda se acordă numai la solicitarea contribuabilului.

Restituirea se face într-un cont bancar, însă în cazul în care contribuabilul are datorii la buget, acestea se compensează cu suma de restituit și se achită eventuala diferență.

Lasă un comentariu