La ceas aniversar! LEONTINA POP - 60 de ani de viață, 40 de ani de carieră

Distribuie pe:

Din spațiul mirific al Ardealului, dintr-o comună de munte - Hodac, avea să răsară pe lume cea care va deveni peste timp o regină a muzicii populare românești, distinsa doamnă Leontina Pop. Leontina Pop s-a născut în ziua de 6 ianuarie 1958 în comuna Gurghiu, este căsătorită din 1981 cu Alexandru Pop, având 36 ani de căsnicie. În anul 1984 se naște fiul Pop Alexandru-Bogdan, care este căsătorit cu Andra, de asemenea are o nepoțică de patru ani și jumătate, Alessia Maria. Între anii 1966-1974 a învățat la Școala Generală din Hodac (clasele I-VIII), iar în perioada 1974-1979 a studiat la Liceul Forestier din Târgu-Mureș. Din clasa a I-a până la sfârșitul liceului a fost „premianta clasei", i-a plăcut să învețe, să citească, fiind și ca sportivă tot pe locul I, practicând handbal și atletism. În familia sa unde a copilărit, a crescut alături de cei șapte frați, în Hodac.

Între anii 1975-1978 a făcut studii de canto-popular la Școala Populară de Artă din Târgu-Mureș, la clasa prof. Vasile Conțiu. Din 1982 până-n prezent este solistă vocală a Ansamblului Profesionist Mureșul din Târgu-Mureș. În perioada 2004-2008 a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, la secția Pedagogie muzicală. Între anii 2009-2011 a făcut studii de Masterat la Facultatea de Științe Economice - Managementul sectorului public.

Referitor la apariții discografice, putem spune că în anul 1980, după câștigarea concursului national „Cântarea României" ocupând locul I pe țară, a efectuat primele înregistrări cu orchestra Radio București, dirijor George Vancu și s-a făcut cunoscută prin cântecele sale de pe Valea Gurghiului, tradițiile și ocupația acestor oameni minunați, care i-au dăruit din lada de zestre: cântece, pricesne, colinde, balade, costume populare, acum domnia sa deținând peste 50 de costume populare autentice. La Radio București are peste 200 de cântece populare, 84 pricesne, 45 de colinde. Are de asemenea 4 LP la Electrecord. După 1990 a editat 9 albume cu muzică populară, 4 albume cu pricesne, 3 albume de colinde. Acum, foarte recent, a editat albumul aniversar 60 ani de viață/40 ani carieră artistică intitulat „Tinerețe mi te duci", fiind al XVI-lea album. Dintre CD-urile de muzică populară amintim: De pe Mureș și Gurghiu, Eu cânt lume pentru tine, Cântece de ieri și azi (din cântecele Mariei Tănase), Ridicați paharu' plin, Gurghiule râu de munte (dublu album), Tinerețe mi te duci (dublu album). Dintre CD-urile de colinde menționăm: Colinde solo Leontina Pop, Colinde cu grupul din Hodac, Colinde cu grupul Mureșencele. Menționăm aici și CD-uri pricesne: S-aude clopotul bătând, Veniți creștini la rugăciune, Ochiul inimii mele, Cum să nu te cânt Iisuse. A realizat și o casetă video de 3 ore reprezentând un itinerar pe Valea Gurghiului, DVD-urile: Bine-mi șade mureșană, Udatu' nevestelor Hodac, Târgul fetelor Gurghiu, DVD-urile cu pricesne: Veniți creștini la rugăciune, Cum să nu te cânt Iisuse. În anul 2010 a realizat cartea autobiografică „Am plecat copil în lume, Cântecu' mi-a dat un nume".

Referitor la premii, doamna Leontina Pop a primit în anul 2000 Premiul „Ethnos" pentru întreaga carieră și filmul documentar „Itinerar pe Valea Gurghiului". I-a fost înmânat la Sala Palatului din București, în cadrul Tezaurului folcloric, redactor Mărioara Murărescu, de către etnomuzicologul Emilia Comișel. Tot atunci a fost primită ca membră de onoare a Academiei Artelor Tradiționale din România. În ziua de 8 ianuarie 2017 a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, Diploma Ordinul și Crucea „Credință și Unire" pentru interpretarea pricesnelor. În ziua de 1 Decembrie 2017, cu prilejul Zilei Naționale a României, a primit din partea Instituției Prefectului Județului Mureș, înalta distincție „Fibula de la Suseni", care i-a fost înmânată de dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș.

Doamna Leontina Pop a participat la nenumărate festivaluri județene, interjudețene, naționale, internaționale, mii de spectacole în țară și străinătate, unde și-a cântat valea, oamenii, țara România, prin cântec, joc, costum popular și graiul său minunat, fiind totdeauna răsplătită cu flori, aplauze și recunoștință. A colindat lumea în lung și-n lat: Franța (18 ori) - pe Valea Loarei, fiind și membră de onoare a orașului Blois, oraș înfrățit cu Sighișoara. A fost prezentă la înfrățirea dintre Blois - Sighișoara; Târnăveni - Lille; și Hodac - Bressure. A întreprins mai multe turnee: Ungaria, Republica Moldova, Grecia, Spania, Germania, Italia, Franța, Elveția, SUA-Atlanta, Australia-Melbourne, unde a stat trei luni. De-a lungul anilor, a participat la spectacole de caritate în limita programului său, fiind angajata unei instituții de cultură de peste 36 de ani - Ansamblul Profesionist Mureșul, care, de-a lungul anilor, i-a adus, domniei sale și colegilor, multă satisfacție și bucurie. Doamna Leontina Pop este o persoană veselă, comunicativă, ambițioasă din fire, optimistă, flexibilă, își asumă riscuri și responsabilități, este dornică de perfecționare, bună organizatoare și de 25 de ani este lider de sindicat la Ansamblu. A participat la Revoluția din 1989, adică a avut curaj să-și lase soțul și fiul de 5 ani în seara de Crăciun (24 decembrie 1989) și să plece la București. Doamna Leontina Pop a muncit enorm, foarte multe nopți nedormite, a căutat în lada de zestre a bunicilor, a strămoșilor și lasă și domnia sa toate cântecele sale nepoților, urmașilor care iubesc tradiția și cântecul popular. Este pasionată de poze și până acum a făcut trei expoziții foto, trei expoziții de costume populare.

În peisajul folcloric românesc, doamna Leontina Pop - „o româncă de la munte", cum o denumea atât de frumos Gruia Stoia - se distinge prin originalitatea cântecului său, prin emoția pe care o transmit versurile cântecelor sale, prin fervoarea talentului său inegalabil, dar și prin nostalgia pentru locurile natale, prin dragostea față de Dumnezeu, de Biserică și de oameni. Stimată doamnă Leontina Pop, vă dorim „La mulți ani fericiți și binecuvântați!" multă sănătate și ajutor de la Dumnezeu în toate demersurile dumneavoastră și să încântați mulți, mulți ani de acum înainte sufletele românilor cu muzica dumneavoastră extraordinară. 

Lasă un comentariu