Renunțarea la fumat - gratis!

Distribuie pe:

La finele anului trecut, Centrul „Stop Fumat" din Târgu-Mureș și-a reluat activitatea, după ce s-au primit medicamentele necesare tratamentului pentru renunțarea la fumat.

Cei care sunt deciși să renunțe la țigară beneficiază de consiliere și medicamente gratuite, indiferent dacă sunt sau nu sunt asigurați, și nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, deoarece programul este finanțat din contribuțiile instituite asupra produselor din tutun (taxa pe viciu), cu sprijinul Ministerului Sănătății și Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".

La Târgu-Mureș, 50 de persoane de pe listele de așteptare au început tratamentul. „În general, noi onorăm cererea pacientului cât mai repede, pentru că un om care s-a decis să abandoneze fumatul trebuie ajutat în momentul în care a luat decizia", a declarat pentru RTM dr. Corina Mărginean, coordonatorul Centrului „Stop Fumat".

Programul a debutat în 2007, iar din cei peste 4.000 de participanți din județul Mureș, aproximativ 80% au renunțat la fumat după cele două luni de tratament, iar circa 35 % nu s-au mai reapucat de fumat în următoarele 12 luni, mai precizează sursa citată.

Adresa Centrului „Stop Fumat" este: Clinica Pneumologie, strada Gh. Marinescu nr. 5, tel. 0771. 679.493, iar programările se fac de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00. Înscrierea în program costă 100 de lei.

Pe plan național, programul funcționează în peste 20 de orașe, fiind susținut cu ajutorul unei echipe de medici și psihologi.

Se estimează că fumatul constituie cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele cauzate de bronșită și emfizem și a aproximativ 25% prin boli cardio-vasculare. Riscul de cancer la fumătorii activi este la fel de mare la bărbați ca și la femei, iar cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasme la bărbați și 12% la femei), potrivit stopfumat.eu. 

Lasă un comentariu