SFATURI DE ADAPTARE A PĂRINȚILOR LA SCHIMBĂRILE COPIILOR DIN NOILE GENERAȚII

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, și-au concentrat atenția asupra modului în care trecerea timpului a influențat obiceiurile copiilor, concluzionând că părinții ar trebui să se adapteze situației și să le stimuleze acestora sentimentele de empatie, de iubire și de grijă pentru cei din jur, care au un rol deosebit de important în ceea ce privește dezvoltarea viitorului adult.

Pentru a veni în ajutorul părinților, experții americani au prezentat o listă cu sfaturi care să îi ajute pe aceștia să adapteze modelul de educație văzut în copilăria lor, schimbărilor apărute în rândul copiilor din noile generații.

Dezvoltarea unei relații de grijă și iubire - Deși poate părea evident, copiii învață ce înseamnă dragostea atunci când simt acest sentiment din partea părinților. Iubirea copiilor noștri are multe forme, cum ar fi nevoia lor fizică și emoțională, oferirea unui mediu familial stabil și sigur, dovezi de afecțiune pe care adulții trebuie să le ofere respectând personalitățile lor individuale.

Învățarea empatizării - Este important să ne învățăm copiii ce este empatia, iar cel mai ușor mod de a face acest lucru este oferirea propriului exemplu. Fiind empatici față de copiii noștri și față de cei din jurul nostru, îi învățăm ce înseamnă să înțelegi sentimentele unei alte persoane.

Copiii învață să empatizeze urmând exemplul celor pe care îi apreciază.

Fii un exemplu bun pentru copilul tău - Copiii sunt ca un burete, absorb și învață obiceiurile adulților din jurul lor. Ei își construiesc valorile etice prin observarea acțiunilor adulților din jur. Acordați o atenție deosebită în ceea ce privește onestitatea, corectitudinea și rezolvarea pașnică a conflictelor și gestionarea eficientă a furiei și a altor emoții.

Însă, nimeni nu este perfect tot timpul, acesta fiind și motivul pentru care este important să le arătăm copiilor și ce înseamnă cunoașterea de sine și onestitatea, prin recunoașterea greșelilor și defectelor noastre. În timp ce suntem super eroii copiilor noștri, este important să le spunem că nimeni nu este perfect.

Asigură-le copiilor oportunități pentru a-și exersa empatia - Copiii trebuie să fie implicați pentru a înțelege mai bine conceptul și pentru a recunoaște când trebuie să fie empatici și când nu. Copiii se nasc având capacitatea de a empatiza, dar trebuie să își hrănească acest dar pe tot parcursul vieții. Empatia se aseamănă cu învățarea unei limbi străine sau a unui sport. Aceasta necesită practică și îndrumare. Îi poți ajuta pe copii să practice empatia prin discutarea cu ei a dilemelor etice. Totuși, țineți cont de faptul că sunt copii, iar acestea nu trebuie să se transforme în dezbateri filosofice.

Dezvoltarea autocontrolului și exprimarea emoțiilor - Adesea, atunci când copiii nu își exprimă empatia, nu este pentru că nu o au, ci pentru că un sentiment sau o imagine le blochează acest sentiment. Capacitatea de a avea grijă de ceilalți este copleșită, de exemplu, de furie, rușine, invidie sau alte sentimente negative. Este important ca adulții să îi ajute pe copii să gestioneze aceste sentimente negative, precum și stereotipurile și prejudecățile despre ceilalți.

Lasă un comentariu