Crâmpei din iarna promise

Distribuie pe:

Mai mult ca oricând meteorologii, poate nu cei adevărați, ci cei care le poartă vorbele pe la unele televiziuni private, gen România TV, au cam dat-o în bară cu previziunile asupra recentei ierni, pe care o prezentau ca cea mai grea din ultimii o sută de ani. Un fel de apocalipsă, spuneau ei. Nu știm dacă acest gen de propagandă a avut și are drept scop punerea în mișcare a instituțiilor statului cu sarcini în aprovizionarea cu energie și combustibil, ori alte trebuințe, obișnuiți să fie prinși mereu pe picior greșit de către „generalul Iarnă", sau să bage în sperieți populația, pentru a mai uita de alte și alte probleme ale vieții cotidiene, de care se plâng de atâta și atâta vreme, de s-au plictisit și cei care trebuiau să le rezolve și nu le-au rezolvat. Adică le-au rezolvat așa cum știu ei să o facă cel mai bine, scumpind gazul și energia, într-un moment în care nimeni nu mai poate comenta gestul de a mai pune câte o povară în cârca celor care mai au de dus și altele mai noi și mai vechi.

Ne place să punem această gravă eroare previzionistă mai degrabă pe seama politicului, care, oricum, la noi merge mizerabil, pentru a salva onoarea „științificului" care, cu astfel de prognoze s-ar decredibiliza de-a binelea. Pentru că, dacă în acest domeniu al mersului anotimpurilor este greu să fii atât de exact, în cazul iernii 2017-2018, diferența între ceea ce s-a prevăzut și ceea ce s-a întâmplat este ca de la cer la pământ. Mai mult decât atât, lucrurile parcă au ieșit chiar pe dos. Adică, „cumplita" iarnă prognozată s-a adeverit o gloabă jalnică sau, mai mult, o primăvară timpurie.

În acest context, se înscrie, de fapt, evoluția vremii și pe meleagurile mureșene. Iată că suntem deja la jumătatea iernii și n-am avut manifestări hibernale de niciun fel. Adică, nici zăpadă și nici ger. Abia la 15 ianuarie 2018 meteorologii târgumureșeni au înregistrat la stația lor, temperatura „record" de minus 10 grade C. De fapt, limita de jos de la care pornește și gerul. Ger care, conform spuselor lor, va mai dura o zi, adică azi, 16 ianuarie 2018, după care vremea va intra, din nou, într-un proces de încălzire.

Ce va fi mai departe, vom vedea, dar un lucru este cert. Meteorologii vor trebui să-și mestece mai bine vorbele atunci când le aruncă aiurea în eter și cu atâta determinare atunci când li se cere să-și dea cu părerea pe la diferite posturi TV. Pentru că, dacă ceea ce spun politicienii, românii mai uită, pentru că altfel nu i-ar mai vota, spusele meteorologilor rămân mai bine fixate în memoria acestora, cu valoare mai mare de judecată. (I.C.)

 

Lasă un comentariu