După demisia premierului Mihai Tudose, acceptată de președintele Klaus Iohannis, încep consultările, cu partidele parlamentare, pentru formarea noului guvern. Mihai Fifor, ministrul Apărării, a fost desemnat premier interimar, iar Viorica Dăncilă, conform unor surse social-democrate, a fost nominalizată, de Comitetul Executiv al PSD, pentru funcția de premier.
Din păcate, vizita premierului Japoniei are loc într-un moment total nepotrivit, tocmai în momentul demiterii primului ministru al României, Mihai Tudose. Context în care au loc diverse interpretări și opinii. „Premierul Japoniei va privi ca pe un afront faptul că nu are cu cine să se întâlnească, la palatul Victoria, iar România pierde o șansă uriașă să atragă investiții japoneze", a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). El consideră că „România face o mare greșeală prin faptul că aceste lucruri se întâmplă în timpul vizitei istorice a premierului japonez."
După cum s-au petrecut lucrurile, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, n-a mai mers la Palatul Victoria, așa cum era stabilit inițial în programul înaltului oficial nipon. Acolo a fost prezentă delegația oficială și economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al Cabinetului prim-ministrului Japoniei, șeful misiunii economice, care-l însoțește pe premierul nipon în vizită la București. Delegația a fost primită de viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în Holul de Onoare al Guvernului.
Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei. Premierul Shinzo Abe a fost primit, la Cotroceni, în cea de-a doua parte a zilei de marți, de președintele Klaus Iohannis.
Azi vor avea loc consultări cu partidele parlamentare, președintele Iohannis considerând, conform unei surse Agerpres, că situația în care s-a ajuns îl îngrijorează.