„Trecut-au ani"

Distribuie pe:

Luni, 15 ianuarie 2018, la Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu", în colaborare cu Direcția Județeană Pentru Cultură Mureș, a organizat la sediu, reuniunea culturală „Trecut-au ani…", manifestare dedicată personalității și operei lui Mihai Eminescu, dar și Zilei Naționale a Culturii.

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul de Stat, doamna Dinuca Burian a vorbit despre însemnătatea zilei, a prezentat proiectul acestei zile importante, și colaborarea cu biblioteca din comuna Ibănești (bibliotecar Nicoleta Man), Zau de Câmpie (bibliotecar Carmen Lili Fărcaș), școlile gimnaziale din Sărmașu și Cămărașu, jud. Cluj (prof. Învățământ primar Neli Bucur).

Copiii acestor școli s-au pregătit asiduu pentru concursul de interpretare din lirica eminesciană și a fost prezentat juriul: Nicolae Băciuț - președintele juriului, Gabriella Costescu, prof. Brândaș Rozalia și Ani Teglaș, vicepreședinte al Asociației Culturale „Graiul Câmpiei", Dinuca Burian.

Vestimentația copiilor a fost reprezentativă, cu papion la gât, confecționate sub îndrumarea Laviniei Gadalean, în cadrul atelierelor de creație desfășurate în cadrul bibliotecii.

Pe unul din pereții bibliotecii au fost așezate într-o expoziție de grafică (tuș peniță), lucrări ale lui Spiru Vergulescu, la ediția Princeps - 1884. În incinta bibliotecii se află expoziția de carte Eminescu, din fondul de carte al bibliotecii.

Foarte bine pregătiți, copiii au recitat poeziile „luceafărului românesc", cu emoție, bucurie, dar și în așteptarea unor premii care au stimulat vădit interesesul pentru recitare.

După ce juriul s-a retras pentru deliberare, a avut loc recitarea versului eminescian, în interpretarea lui Nicolae Băciuț. Domnia sa a menționat faptul că Eminescu trebuie citit, a felicitat copiii care au participat la concurs și a menționat că premiile care vor fi primite nu sunt ierarhizate: „Nu cred în competiția literară. Ierarhiile sunt relative. Frumusețea literară constă în maratonul literar dedicat lui Eminescu, toți suntem câștigători și trebuie să ne bucurăm că marele poet este evocat în recitarea voastră sârguincioasă".

A invocat, apoi, două momente de lirism profund, cu poeme din Grigore Vieru și Marin Sorescu, poemul „Trebuiau să poarte-un nume", a prezentat lecția lui Nichita Stănescu despre Eminescu și a felicitat-o pe Dinuca Burian pentru dedicația pe care o are vis-a-vis de fiecare eveniment cultural organizat.

Subsemnata am prezentat revista nr. 11 „Creneluri Sighișorene", am punctat faptul că având un parteneriat cu Biblioteca „Liviu Rusu", creațiile copiilor pot locui între coperțile următoarei reviste. Revista fiind un jurnal de activități a cenaclului sighișorean, sunt cuprinse în ea și activitățile organizate la Sărmașu de neobosita Dinuca Burian, gazdă bună și manager pe măsură.

Au fost acordate premiile de către doamna Ani Teglaș: (cls I-IV): Locul I: Anton Delia Ioana și Roman Raul Ovidiu; Locul II: Sav Ioana Larisa și Ciurba Simona Sabrina; Locul III: Purcari Denis Ioan și Suciu Daniela Maria; Mențiune: Stupari Irina și Vărzar Maria.

Cls: V-VIII: Locul I: Cenan Olivia și Tinca Ioana; Locul II: Roșca Bianca și Chirteș Paul Mihai; Locul III: Moldovan Mihaela și Frandeș Veronica Ioana.

După premiere, elevele Olivia Cenan și Bianca Roșca au interpretat o scenetă amuzantă.

Momentele au fost deosebite, mai ales că la final a avut loc un moment artistic organizat de Grupul Folcloric „Graiul Câmpiei", prezente fiind: Moldovan Fironica, Blăjan Nicuța, Baciu Maria, Steluța Roșca, Vărzar Claudia, Livia Cenan, care ne-au servit la final cu bucate alese, pălăniețe, cozonaci, pâine de casă. Le mulțumim pentru dragostea cu care au pregătit totul.

În lumina marii sărbători dedicate poetului Eminescu, ne-am bucurat de copiii minunați care au fost pregătiți foarte bine de dascălii îndrumători, admirația mea crește de la un eveniment la altul aici, la Sărmașu, mulțumesc pentru o zi deosebită cu oameni deosebiți, de primirea și ospitalitatea cum numai acasă poți să primești.

Lasă un comentariu