LA GALERIA DE ARTĂ ,,UNIREA'', FLORI ÎN MIEZ DE IARNĂ

Distribuie pe:

Doi soți din comuna Ernei, județul Mureș, Márkos Pál și Márkos Hajnal, proprietari ai pensiunii ,,Lacul Verde'', găzduiesc în fiecare vară, începând cu anul 2010, câte o ediție a taberei naționale de pictură, organizată de filiala din Târgu- Mureș a Asociației Artiștilor Plastici-AAP, din România, prin președintele Ilarie Gh. Opriș.

Răspunzând invitației, la tabăra ,,Lacul Verde'' participă artiști plastici din întreaga țară. Binevoitoarele gazde îi primesc cu brațele deschise, le asigură, în termeni de gratuitate 100%, cazare și trei mese calde zilnic, spații ideale pentru documentare, meditație și creație artistică. Singura răsplată pe care gazdele o acceptă constă din câte două tablouri donate de fiecare artist în ultima zi a taberei. În acest mod, colecția de tablouri a soților Márkos s-a îmbogățit de la un an la altul, iar pensiunea lor are acum aspectul unei galerii de artă.

Colecția din vara anului 2017, a fost vernisată sâmbătă, 20 ianuarie 2018, la Galeria de Artă ,,Unirea'' a AAP Târgu-Mureș, prin strădania coordonată a președintelui Ilarie Gh. Opriș, a vicepreședintelui Czirjec Lajos și a soților Márkos. Au fost prezenți, în număr mare, artiști plastici, admiratori ai poeziei culorilor și formelor, invitați de onoare, domnul profesor doctor Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș, doamna Rodica Olteanu, domnul Gheorghe Vanga, președintele Societății Culturale ,,Miorița'', din Târgu-Mureș, frumoșii și talentații copii dansatori, membri ai Ansamblului folcloric ,,Românașii'', însoțiți de doamnele coregraf Albert éva și instructor Teodora Pavel.

Întâlnirile culturale de la Sala ,,Unirea'' au farmecul lor specific doar comunităților deschise, autentic democratice, a creatorilor sensibili la frumosul durabil și molipsitor din ceea ce suntem și din ceea ce reprezintă suportul spiritual și material al existenței noastre pământești. Despre farmecul întâlnirilor artiștilor plastici, despre împreuna lor lucrare în armonie și diversitate, când fiecare învață de la fiecare, când toți împreună transmit vizitatorilor o sumă de trăiri din aria socializării și perfecțiunii umane, despre starea actuală a culturii noastre naționale, despre puterea regeneratoare a inițiativelor individuale în spațiul culturii (cu trimitere la valoarea de modele de urmat a ceea ce au făcut și fac pentru cultură, familiile de colecționari mureșeni, Gheorghe și Elisabeta David, Pál și Hajnal Márkos, domnul Ilarie Gheorghe Opriș) au vorbit domnul Nicolae Băciuț, doamna Rodica Olteanu, grafi-cianul Molnár Dénes, vicepreședintele Czirjek Lajos, domnul Ilarie Gh. Opriș și colecționarul Pál Markos.

Cu aplauze, felicitări și sincere mulțumiri au fost răsplătiți dansatorii Ansamblului ,,Românașii'', după ce au prezentat suite de dansuri populare din folclorul coregrafic românesc și din cel maghiar: Pușcaș Ioana, Gândilă Ana, Șorlea Anamaria, Șorlea Alexandra, Grama Adriana, Păcurar Carina, Molofălean Florin, Pușcaș Andrei, Costea Alexandru Călin, Crișan Alex, Crișan Toni, Popa Andrei și Popa Paul.

În aplauzele întregii asistențe, domnul președinte Ilarie Gh. Opriș a înmânat medalii și brevete aniversare unui nou grup de artiști plastici: Mihai Florin, Doina Moisescu, Irina Florescu, din București, Grigore Stan, Liviu Cioacă, din Târgoviște, Gheorghe Mosorescu, Simona Pascale, din Galați, Cristina Petria, din Craiova, Carmen Ștefănescu, din Moreni, Lucian Bichișan, din Bistrița-Năsăud, Kovács Birtalam, din Baia Mare, Marta Deleanu, Cornel Vana, din Turda, Andra Predescu, Voichița Cecălăcean, din Cluj-Napoca, Szakács Haynalka, din Sighișoara, Rodica Vescan, Rodica Zamfira Pop, Lukács Sándor, Orban Ferenc, Pădurean Klara, Balázs Kristina, Melania Pintea, precum și fotografului Maria Mera, din Târgu-Mureș.

Evenimentul s-a încheiat cu participarea tuturor la Revelionul artiștilor plastici.

Colecția 2017 a familiei Márkos rămâne pe simezele Geleriei de Artă „Unirea", din Târgu Mureș, până sâmbătă, 2 februarie 2018. Cei care doresc să admire întreaga colecție sunt cu drag primiți de Hajnal și Pál Márkos, la pensiunea „Lacul Verde", din comuna Ernei, str. Principală nr. 384.

 

Lasă un comentariu