Naționaliștii l-au omagiat pe Grigore Vieru la Tg.-Mureș

Distribuie pe:

Motto: «Din Basarabia vă scriu,/ Dulci frați de peste Prut./ Vă scriu cum pot și prin târziu,/ Mi-e dor de voi și vă sărut».

Pe data de 18 ianuarie s-au împlinit 9 ani de când îndrăgitul poet român și luptător pentru limba și cultura română, grafia latină și unirea Basarabiei cu România, Grigore Vieru, a trecut, în mod fulgerător, la cele veșnice. În dimineața zilei de 16 ianuarie 2009, mașina în care poetul se afla pasager și cu care se întorcea de la o comemorare a lui Mihai Eminescu, a suferit un grav accident de circulație în drum spre Chișinău. Vieru, aflat pe scaunul din dreapta șoferului, a suferit traumatisme grave ale organelor vitale. După două zile de suferință pe patul de spital, în final, Dumnezeu a decis să-l ia la El. A fost înmormântat la Chișinău, pe 20 ianuarie 2009, iar la înmormântare au participat zeci de mii de oameni.

De la înmormântarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, bunii prieteni ai lui Vieru, decedați tot în urma unui accident de mașină, Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii atât de impresionante.

În anul Centeranului Marii Uniri se cuvine să ne aducem aminte și de personalitățile care au luptat pentru Reîntregirea națională după frângerea granițelor României Mari, în 1945, iar Grigore Vieru s-a aflat, în anii `80-'90, în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor basarabeni. Grigore Vieru, are legătură cu Tg-Mureșul, iar Tg-Mureșul are multe legături cu Basarabia. În timpul vieții sale, Vieru a vizitat municipiul nostru iar, după trecerea sa la cele veșnice, la Tg-Mureș s-a ridicat un bus al său aplasat (provizoriu) pe scările Centrului Cultural „Mihai Eminescu", față în față cu statuia "Luceafărului" inspirației sale, Mihai Eminescu. Tg-Mureșul e un oraș înfrățit cu Chișinăul, iar la Chișinău există o Bibliotecă ce poartă numele „Tîrgu-Mureș". La Tg-Mureș învață mulți elevi și studenți basarabeni, iar mulți absolvenți sau comercianți basarabeni s-au mutat aici.

În semn de omagiu, ne-am adunat un grup de români din Tg-Mureș (printre care câțiva originari chiar din Basarabia), am discutat împreună despre personalitatea lui Vieru și ne-am deplasat la bustul poetului aflat pe scările din fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu", unde am depus câteva candele și am reconstituit prima strofă din poezia lui Grigore Vieru, „Sunt naționalist": „Da, Îmi iubesc mama./(E un păcat?)/Și pruncii./Și frații./Și cerul de ametist./Ca rezumat, Sunt NAȚIONALIST!".

Prin acest gest simbolic, arătăm faptul că am înțeles și ne identificăm ca «naționaliști», străduindu-ne să urmăm modelul «naționalismul lui Grigore Vieru», reprezentat de dragostea și prețuirea activă, prin fapte, a familiei, a limbii, a culturii, a tradițiilor țării și neamului românesc, într-un mod inteligent și creștinesc, asemenea lui Vieru. De asemenea, am vrut să aducem o reparație morală și o redescoperire a sensului adevărat al termenului de «naționalist», care, în zilele noastre, e folosit cu intenția de insultă, de stigmatizare, tocmai de către dușmanii neamului românesc (și, implicit, dușmanii lui Grigore Vieru), ori e folosit, în mod demagogic, de către impostori.

Inițiativa momentului omagial a aparținut membrilor Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" și „Noua Dreaptă" din Tg.-Mureș.

Lasă un comentariu