INFECȚIILE NE AFECTEAZĂ INTELIGENȚA PE TERMEN LUNG

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga și cei de la Universitatea Arhaus, citați de descopera.ro, susțin că o simplă infecție poate afecta inteligența pe termen lung, acest efect fiind observat în urma infecțiilor apărute în diferite părți ale corpului, cum ar fi stomacul, tractul urinar sau nivelul tegumentar, manifestarea cea mai puternică apărând în urma infecțiilor la nivelul creierului.

„Studiul nostru este cel mai mare de acest tip realizat până în prezent și demonstrează legătura evidentă între nivelurile infecției și reducerea capacităților mintale. Cu cât infecția este mai severă, cu atât mai puternic este efectul asupra creierului.

Infecțiile pot afecta creierul direct, dar și prin intermediul inflamațiilor periferice, care afectează deopotrivă creierul și capacitatea mintală.

Până acum, infecțiile erau asociate, atât cu depresia, cât și cu schizofrenia, fiind demonstrată și legătura cu modificarea capacităților cognitive în cazul pacienților diagnosticați cu demență. Acesta este primul studiu de anvergură care sugerează că infecțiile pot afecta atât creierul, cât și capacitățile cognitive ale pacienților sănătoși. Însă, nu doar infecțiile, ci și sistemul imunitar poate avea un rol în afecțiunile mintale. În mod normal, creierul este protejat de sistemul imunitar, dar poate fi, totuși, afectat de infecții și inflamații.

Cercetarea noastră a constat în urmărirea unui număr de 190.000 de danezi născuți între 1974 și 1994, al căror coeficient de inteligență a fost evaluat în perioada 2006 - 2012. Aproximativ 35% dintre subiecți au fost spitalizați din cauza infecțiilor înaintea derulării testului.

Cei care fuseseră internați în spital ca urmare a unei infecții aveau un coeficient de inteligență mai mic cu 1,6 decât media. În cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau mai multe ori, scorul era cu 9,44 mai mic decât media, coeficientul mediu de inteligență nedepășind 115.

Am constatat, de asemenea, că însuși sistemul imunitar poate afecta creierul într-o asemenea măsură încât capacitățile cognitive, măsurate în urma testului de inteligență, rămân afectate mult timp după vindecarea infecției. Sperăm că, aflând mai multe despre această legătură, vor putea fi prevenite afecțiunile la nivel mintal și îmbunătățite viitoarele tratamente", explică oamenii de știință danezi.

Lasă un comentariu