MAMELE CARE ALĂPTEAZĂ SCAPĂ DE DIABETUL DE TIP 2

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Institutul Național de Boli ale Nutriției, citați de descopera.ro, susțin că femeile care alăptează scapă de una dintre cele mai periculoase boli ale lumii moderne, și anume diabetul de tip 2.

„Alăptarea copiilor în primele șase luni de viață sau mai mult scade riscul de apariție a diabetului de tip 2 în cazul a aproape jumătate dintre femei, în perioada lor fertilă.

Acesta este cel mai lung studiu realizat vreodată, constând în analiza datelor provenite de la femei care s-au înscris într-un program de studiu al sănătății inimii în urmă cu peste 30 de ani și al căror stil de viață și de sănătate le-a fost monitorizat în tot acest timp.

Astfel, am descoperit că femeile care și-au hrănit copiii la sân timp de cel puțin șase luni prezentau un risc cu 47% mai mic în ceea ce privește dezvoltarea diabetului de tip 2 față de acele femei care nu și-au alăptat bebelușii. De partea cealaltă, femeile care au alăptat timp de mai puțin de șase luni prezentau un risc mai scăzut cu doar 25%.

Nu credeam că există motive biologice care să explice faptul că alăptatul poate proteja mama împotriva diabetului. De exemplu, se știa că hrănirea la sân a bebelușilor crește numărul hormonilor care controlează nivelul insulinei din sânge și scade nivelul de zaharuri din sânge. De asemenea, se știa că alăptarea ar putea ajuta mamele să piardă kilogramele în exces acumulate în timpul sarcinii.

Însă, prin noua cercetare, am descoperit că există o foarte strânsă legătură între durata alăptării și diminuarea riscului de apariție a diabetului, chiar și după ce am luat în calcul toți posibilii factori de risc. Incidența diabetului a fost cu atât mai scăzută, cu cât perioada de alăptare a crescut, indiferent de rasă, stil de viață, greutate corporală sau alți factori de risc existenți înainte de sarcină, arătând că totul ar putea avea o bază de natură biologică.

Totodată, cercetarea relevă faptul că bebelușii hrăniți la sân au mai puține probleme de sănătate, incluzând aici infecțiile la nivelul pieptului, și au un risc mai scăzut de dezvoltate a diabetului sau obezității odată cu creșterea", explică experții americani.

 (L.P.)

Lasă un comentariu