NOMOFOBIA, TEAMA INTENSĂ CĂ NU AVEM ACCES LA TELEFONUL MOBIL

Distribuie pe:

Oamenii de știință sud-coreeni de la Universitatea de Stat Korea, citați de descopera.ro, susțin că oamenii care se chinuiesc cu dependența de tehnologie au în creier cantități mai mari dintr-un compus chimic care încetinește semnalele primite și cantități mai mici dintr-un compus care face neuronii să fie mai activi. Pe de altă parte, cercetătorii americani au denumit această dependență nomofobie.

„În cadrul studiului nostru, am scanat creierele a 19 oameni dependenți de tehnologie și am ajuns la concluzia că obsesia lor le pune în pericol sănătatea, după ce am comparat rezultatele cu ale altor 19 oameni care nu aveau astfel de probleme.

În creierele persoanelor dependente, am constatat că neurotransmițătorul GABA, care reglează anxietatea, se regăsește din plin, spre deosebire de glutamat, care stimulează electric neuronii.

Încă nu știm sigur care este motivul pentru dezechilibrul GABA - glutamat și nici dacă acesta are efecte pe termen lung, însă sperăm că rezultatele noastre vor deschide drumul către un tratament pentru cei care se luptă cu dependența de tehnologie și, mai ales, de telefonul mobil.

Desigur, companiile de tehnologie profită oricum de tendința oamenilor de a petrece mult timp online. Utilizatorii se uită pe postările din social media în speranța că vor primi o lovitură emoțională pozitivă. Când o primesc, vor mai mult. De aici, se formează un cerc vicios. Ori de câte ori dependenții devin anxioși, plictisiți sau triști, apelează la internet.

Conceptul de obsesie de tehnologie poartă deja o etichetă negativă, motiv pentru care echipa noastră a găsit cu greu participanți pentru studiu. Tinerii nu voiau să fie implicați pentru că nu voiau să petreacă timp departe de telefon, iar părinților nu le plăcea pentru că se temeau că oamenii vor crede despre copiii lor că sunt dependenți", afirmă specialiștii sud-coreeni.

Cercetătorii americani de la Universitatea de Medicină Suny Upstate susțin că dependența de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, și anume nomofobia, care se manifestă printr-o senzație intensă de teamă și anxietate resimțită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.

Chiar dacă multe persoane spun că sunt dependente de telefonul mobil, puține sunt cele care conștientizează cu adevărat că au această problemă. În opinia psihologilor americani, un semn alarmant ar trebui să fie sindromul „telefonului-fantomă". Adică, simți că telefonul sună ori vibrează în buzunar sau în geantă, dar când îl verifici constați că nu există niciun apel pierdut.

Un alt indiciu al dependenței de telefon este nevoia imperioasă de a răspunde unui sms ori mail, chiar dacă o replică imediată nu este necesară și chiar dacă scrierea mesajului presupune să întrerupi activitățile în care ești implicat. O dependență semnalează și tendința de a verifica des telefonul sau anxietatea simțită la gândul că mesageria ar putea fi plină. Tocmai pentru a preîntâmpina o astfel de situație, mulți posesori de telefon au grijă ca ultimul lucru făcut înainte de a adormi și primul la trezire să fie verificarea lui.

Persoanele dependente de telefoane se tem să nu se deconecteze de la lumea exterioară, însă ele trebuie să înțeleagă că oamenii nu-i vor uita dacă nu-i pot contacta câteva zile și că nu va veni sfârșitul lumii dacă nu au acces imediat la informații. Se pot pune la curent cu noutățile mai târziu și pot duce o viață fericită în acest mod, consideră psihologii americani. 

Lasă un comentariu