S-A REÎNFIINȚAT CERCUL CULTURAL ASTRA NADĂȘA

Distribuie pe:

La inițiativa unor oameni de suflet, în data de 16 februarie 2018, în prezența unui numeros public, a fost reînființat Cercul Cultural ASTRA din localitatea Nadășa, comuna Beica de Jos.

Încă din anul 1909, localitatea Nadășa figura în evidențele Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA de la Sibiu, în componența Cercului Administrativ al Reghinului de Jos, unde, din anul 1874 funcționa Despărțământul ASTRA Reghin. În perioada 1925-1940, în cadrul despărțământului menționat, au activat 60 de cercuri culturale, într-o arie geografică largă, cuprinsă între localitățile Crăiești, Bicazul Ardelean, Gornești și Bilbor, printre acestea numărându-se și cele din localitățile din Valea Beicii. De fapt, în perioada menționată, prin grija președintelui de atunci al despărțământului, doctorul Eugen Nicoară, au fost ridicate monumente ale eroilor la Căcuci, Urisiul de Sus, Urisiul de Jos, Șerbeni, Beica de Sus, Chiherul de Sus, Chiherul de Jos și Nadășa. La Nadășa, în cadrul Cercului Cultural de atunci, condus de preotul Ioan Șuteu, au fost ținute 81 de conferințe, au fost organizate 77 de șezători culturale și 7 serbări școlare. În cadrul cercului cultural a funcționat și Organizația de Tineret „Șoimii Carpaților", pentru conducerea căreia, în anul 1939, cu ocazia serbărilor de la Cluj, preotul Ioan Șuteu a fost nominalizat pentru acor-darea distincției „Meritul Cultural".

Iată că după 78 de ani, un grup de inițiativă, condus de Ioan Cocean și Cătălin Cioba, a purces la reluarea activității astriste în localitate. În prealabil au discutat cu sătenii, din care 27 de persoane s-au înscris ca membri activi, iar Primăria Comunei Beica de Jos a pus la dispoziție un spațiu impozant în clădirea Școlii Generale Nadășa.

La adunarea de constituire a participat doamna primar Maria Moldovan, consilierii locali Sava Zaharie și Haba Zaharie, mai mulți fii ai satului care locuiesc în alte localități, precum Maria Cocean, și un mare iubitor de cultură, care locuiește în Italia, domnul Teodor Muntean. Din partea conducerii actuale a Despărțământului ASTRA Reghin au participat domnii Dorin Cremene, președinte, Vasile Rău, Ioan Torpan și Ilie Frandăș.

În deschidere s-a vorbit despre semnificația Centenarului Marii Unirii de la 1918, cu nominalizarea celor ce au făcut parte din Consiliul Național Român și din Garda Națională, care au fost constituite în ziua de Sfântul Dumitru, din anul 1918, la Nadășa. Vorbitorii și-au exprimat fiecare admirația pentru participarea unui public atât de numeros format din localnicii satului și de sentimentul unanim de unitate prin cultură, emanat în cadrul adunării.

Prin vot unanim și prin aclamație (ca la 1918), a fost aprobată înființarea Cercului Cultural Nadășa și conducerea sa formată din Ioan Cocean, președinte, Cătălin Cioba, vicepreședinte, și Maria Pușcaș, secretar.

Cu ocazia adunării a fost prezentat volumul VIII de poezii al poetului popular Cătălin Cioba, intitulat „Io-s din satul fără câini", editat recent, iar sătenii și sătencele din Corul Bisericii din Nadășa au cântat mai multe pricesne.

De menționat că atmosfera caldă și înălțătoare s-a datorat și sălii destinate funcționării cercului, care a fost împodobită cu peretare și covoare tradiționale țărănești, lucrate de sătencele din Nadășa, care i-au servit pe cei prezenți cu plăcinte.

Lasă un comentariu