Reguli mai stricte pentru centrele de transfuzii

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății a fost lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care vizează unitățile de transfuzie din țară, astfel încât traseul donatorului să fie urmărit din momentul în care intră în centru și se înregistrează în baza de date și până în momentul în care punga de sânge, testată și controlată, ajunge la spital.

Aceste bune practici înseamnă respectarea unor criterii de calitate în toate etapele selecției, recoltării, testării, procesării, stocării sângelui și distribuției acestuia.

Actul normativ impune protocoale de donare unitare, care vor trebui aplicate și respectate în fiecare centru, inspectorii sanitari putând să verifice dacă acestea sunt sau nu respectate și să aplice sancțiuni în cazurile în care angajații se abat de la normele legale.

O altă noutate prezentă în proiect este legată de recoltarea de sânge cu ajutorul mijloacelor de recoltare mobilă, inclusiv din zonele rurale, ceea ce este dificil de realizat în prezent.

Proiectul prevede și nevoia de informatizare a sistemului transfuzional, respectiv implementarea unei baze de date unice, la nivel național, care să îi cuprindă pe toți donatorii din toate județele, data la care aceștia au donat sânge, dar și problemele de sănătate care au fost depistate în urma analizelor.

Totodată, urmează să se facă investiții în infrastructura centrelor de transfuzii, în resursa umană și în campanii de educare a populației.

Lasă un comentariu