Polițiștii vă sfătuiesc despre cum trebuie să procedați în situația în care sunteți contactați de persoane ce folosesc metoda “accidentul”

Distribuie pe:

* Solicitați persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituții pentru confirmare.

* Nu vă bazați pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment. Întrerupeți imediat convorbirea și încercați să apelați imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei pentru a afla adevărul.

* Chiar dacă cel care vă sună “vă recomandă” să fiți discret sau vă transmite că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul mobil, nu vă încredeți în acesta! Trebuie să știți că reprezentanții Poliției Române sau ai Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați în accidente rutiere!

* Anunțați Poliția la numărul de urgență 112 pentru a primi sprijin de specialitate. În niciun caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat înainte de a discuta cu un polițist!

Important de știut pentru tineri:

Părinții sau bunicii dumneavoastră trebuie informați și sprijiniți, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateți aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

* În cazul în care sunt sunați de către un necunoscut care le pretinde bani sau alte foloase materiale pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situație de pericol, să nu divulge niciun fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări și să solicite informații despre presupusul accident (unde s-a produs, unitatea medicală sau secția de poliție unde s-ar afla ruda în cauză);

* Să apeleze telefonic imediat ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locație), pentru a verifica informațiile primite;

* Să sune de urgență la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliției. În niciun caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

Nu în ultimul rând, pentru a împiedica “documentarea” acestora despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.) decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu și vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Biroul de presă al IPJ Mureș

PERCHEZIȚII PENTRU DESTRUCTURAREA UNEI GRUPĂRI SPECIALIZATE ÎN ÎNȘELĂCIUNI PRIN METODA ACCIDENTUL

Începând cu primele ore ale dimineții, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pun în executare 9 mandate de percheziție domiciliară, în București și în județele Gorj, Vrancea și Botoșani, în vederea destructurării unei grupări infracționale bănuite de comiterea mai multor fapte de înșelăciune prin metoda “accidentul”.

Din cercetările polițiștilor a reieșit că, de la începutul lunii iunie 2023 și până în prezent, cei bănuiți ar fi apelat telefonic mai multe persoane din țară și s-ar fi recomandat a fi cadre medicale sau membrii de familie ai celor apelați, în unele conversații apelând și la disimularea vocii.

Profitând de vulnerabilitatea persoanelor vătămate cauzată de vârsta înaintată și sub pretextul că membrii de familie ai acestora ar fi implicați în accidente rutiere grave, pentru care este necesară intervenția medicală de urgență și sume de bani consistente, cei în cauză ar fi determinat persoanele apelate să le ofere bani sau bijuterii de valoare.

Astfel, ulterior obținerii încrederii și datelor referitoare la adresele de domiciliu ale persoanelor apelate, acestea ar fi fost transmise unor complici care s-ar fi deplasat la locuințele persoanelor vătămate și care ar fi colectat sumele de bani sau celelalte bunuri de valoare, după ce s-ar fi recomandat a fi reprezentanți ai unităților medicale.

În acest fel, cei în cauză ar fi reușit să obțină peste 30.000 de euro și zeci de grame de bijuterii din aur de la victime.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

De asemenea, documentarea activității infracționale a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Târgu Mureș.

La percheziții participă polițiștii serviciilor de investigații criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Gorj, Vrancea și Botoșani.

Cercetările sunt efectuate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la înșelăciune.

Menționăm că în acest moment, acțiunea se află în derulare, urmând a reveni cu informații referitoare la rezultatele obținute și măsurile legale dispuse de îndată ce activitățile specifice vor fi finalizate.

Lasă un comentariu