Păstorul, unitatea şi... patriotismul

Distribuie pe:

• „PATRIOTISMUL - PATRIOTUL ADEVĂRAT, este acela care pretinde că-i pasă de legi şi de treburile ţării, şi simte că este dator să aibă aceleaşi dureri ca poporul din care face parte sau pe care-l conduce".

Demostene (384-322 î. H.), cel mai mare orator al Greciei antice, om politic. Născut în Atena, într-o familie înstărită, Demostene şi sora sa moştenind o avere considerabilă care le-a asigurat o existenţă onorabilă. La vârsta de 30 de ani s-a implicat în problemele politice, fiind împotriva regilor Filip al II-lea Macedonianul şi Alexandru cel Mare. Demostene s-a bâlbâit din copilărie şi pronunţa incorect sunetele, dar avea o dorinţă mare de a deveni orator şi prin exerciţii i-a reuşit. În opera lui Plutarh „Vieţi paralele" istoricul şi biograful grec povesteşte că Demostene şi-a construit un atelier subteran unde îşi exersa vocea şi că şi-a ras jumătate capul pentru a nu putea ieşi în public. A luat pietre în gură şi aşa recita versuri pentru a se corecta în timp ce se uita în oglindă sau făcea exerciţii de alergare. S-a amestecat în problemele interne ale Greciei, a participat la războaiele conduse de Filip şi Alexandru cel Mare. A fost propus pentru a primi una din cele mai înalte distincţii ale Greciei „Coroana de aur" pentru înaltele sale merite civile, dar s-a izbit de partida Poporului, condusă de Eschine. A câştigat în cele din urmă Demostene, iar Eschine a fost nevoit să ia calea exilului. Dragostea lui Demostene pentru democraţie dă discursurilor sale un suflu umanistic şi le face interesante chiar şi în prezent. Moare în 12 decembrie 322 î. Hr. în Calauria, Argolida.

* * *

• „UNITATE, UNITATE, ŞI ÎNCĂ O DATĂ UNITATE. Numai astfel ne putem apăra idealurile pentru care au murit înaintaşii noştri; Numai prin UNITATE putem să învingem pe toţi aceia care mai aspiră la drepturile noastre teritoriale".

Gheorghe Dimitrov (1882-1949), om politic bulgar, lider popular comunist, sindicalist şi unul din principalii activişti ai Cominternului. A fost primul ministru al Bulgariei între anii 1945-1949. A primit „Ordinul Lenin" şi „Ordinul 9 septembrie".

Moare la 67 de ani şi este înmormântat în Cimitirul Central din Roma.

* * *

• „Ca o turmă fără păstor, ca o armată fără comandant, ca noaptea fără lună, ca o cireadă fără taur, astfel devine o ţară unde nu se vede autoritatea şi suveranitatea cinstită şi serioasă a conducătorului".

„Srimad Valmiki Ramayana", poem epic din India care povesteşte călătoria Virtuţii pentru a anihila Viciul. Este scris în Limba sanscrită, care este o limbă străveche în India. Poemul este împărţit în şase cărţi: Cartea tineretului, Cartea lui Ayodhya, Cartea Pădurii, Imperiul Maimuţelor sfinte, Cartea frumuseţii şi Cartea Războiului.

* * *

P.S. „Femeilor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, precum se cuvine întru Domnul!" (Coloseni 3, 18).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu