Inimă nouă la Târgu-Mureş pentru un pacient din Oradea

Distribuie pe:

O echipă de specialişti din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IuBCvT) din Târgu-Mureş, coordonată de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară IuBCvT, prof. dr. Horaţiu Suciu, a efectuat miercuri primul transplant de cord din acest an din România, după nouă luni de întrerupere a acestei activităţi, ca urmare a crizei donatorilor survenită pe fondul scandalului referitor la transplantul renal, informează Agerpres.

Donatorul a fost un pacient în vârstă de 36 de ani, din Oradea, care a suferit un accident vascular cerebral, urmat de instalarea morţii cerebrale.

Cordul a ajuns miercuri, la ora 12, la Târgu-Mureş şi a fost transplantat unui pacient în vârstă de 54 de ani din judeţul Galaţi, suferind de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Intervenţia a început la ora 12 şi s-a terminat cu bine în jurul orei 17:30.

Prof. dr. Horaţiu Suciu a declarat miercuri, după realizarea intervenţiei, că în Croaţia se fac 40 de transplanturi de cord pe an, adică 11 transplanturi la un milion de locuitori, în timp ce la noi se face un transplant la 20 de milioane de locuitori, mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu