Crizele de furie ale copiilor, benefice pentru sănătatea lor emoţională!

Distribuie pe:

Deşi părinţii intră în panică atunci când copiii lor au crize de furie, cu plâns sfâşietor, ţipete ca din gură de şarpe şi tăvăliri pe jos, psihologii, citaţi de descopera.ro, ne liniştesc, susţinând că aceste crize de furie manifestate de cei mici sunt o parte importantă a sănătăţii şi bunăstării lor emoţionale.

Explicaţia specialiştilor? Lacrimile conţin cortizol, hormonul de stres, ceea ce înseamnă că, atunci când plângem, eliberăm, la propriu, stresul din trupurile noastre. Lacrimile sunt, de asemenea, considerate de către oamenii de ştiinţă ca fiind vitale în scăderea tensiunii arteriale şi pentru îmbunătăţirea bunăstării emoţionale, cu condiţia ca lângă noi să se afle o persoană apropiată pentru sprijin.

Astfel, accesele de furie îi ajută şi pe copii într-un mod sănătos, atâta vreme cât nu întrec limitele obişnuite şi cât lângă ei se află o persoană în care ei au încredere.

Plânsul poate ajuta copilul să înveţe - Copiii au tendinţa de a manifesta accese de furie cel mai adesea atunci când îi frustrează o anumită sarcină pe care nu o pot realiza. Odată manifestată criza respectivă, este foarte posibil ca micuţul să îşi limpezească mintea şi să găsească soluţia care i-a scăpat în mod iniţial, ca urmare a frustrărilor produse.

Copilul poate să doarmă mai bine - Problemele de somn apar adesea deoarece părinţii cred că cea mai bună abordare a acceselor de furie şi a stărilor de agitaţie este încercarea de a le evita. Apoi, emoţiile copilului se blochează atunci când creierul său se află în repaus. La fel ca şi adulţii, copiii se trezesc noaptea, deoarece sunt stresaţi sau încearcă să proceseze ceva ce se întâmplă în viaţa lor. Prin urmare, permiterea copilului să ajungă la sfârşitul accesului de furie nu face decât să îmbunătăţească bunăstarea sa emoţională şi să îl ajute să doarmă mai bine în timpul nopţii.

Reacţia la „nu" - Este posibil ca motivul pentru care copilul tău manifestă accese de furie să se datoreze faptului că i-ai spus „nu", dar acest lucru este… foarte bun! Spunându-i „nu" copilului tău, îi vei oferi limite clare privind comportamentul acceptabil şi cel inacceptabil. Uneori, evităm să spunem „nu" pentru că nu vrem să ne ocupăm de impactul emoţional, dar putem să ne împărtăşim limitele noastre oferind, în acelaşi timp, dragoste, empatie şi îmbrăţişări.

Accesele de furie vă apropie mai mult - Ar putea fi greu de crezut în acel moment (al furiei copilului), dar stai şi priveşte, apoi, aşteaptă. Lasă copilul să treacă prin furtuna sentimentelor, fără să încerci să îl opreşti sau să îl calmezi. Nu vorbi prea mult, ci oferă-i câteva cuvinte liniştitoare. Oferă-i îmbrăţişări, iar copilul tău va absorbi acceptarea necondiţionată şi se va simţi mai aproape de tine după aceea.

Accesele de furie ale copilului sunt benefice şi pentru tine - Când suntem prezenţi alături de copilul nostru în accesele de furie, acesta ne provoacă sentimente intense. Când eram tineri, părinţii noştri nu au ascultat izbucnirea noastră cu empatie. Afecţiunea copilului nostru poate declanşa amintiri despre modul în care am fost trataţi, despre care nici măcar nu ne putem da seama. Parentingul poate fi o cale de vindecare a propriei noastre provocări emoţionale atunci când primim sprijin şi o şansă de a ne asculta. După momentele emoţionale cu copilul tău, ia-ţi timp să exersezi autoîngrijirea, să vorbeşti cu un prieten, să râzi bine şi poate chiar să plângi. Liniştea (calmul) au nevoie de practică, iar când le atingem ne reînnoim literalmente creierul pentru a deveni părinţi mai liniştiţi şi mai paşnici.

Cel mai bine este să se manifeste - Atunci când copilul tău este la un pas de accesul de furie, el plânge. Este frustrat şi ţipă. În mod paradoxal însă, puteţi observa că, imediat după ce furtuna a trecut, copilul se află într-o stare mult mai bună. Accesele de furie îi ajută mai mult pe copii atunci când se manifestă, nu atunci când copilul este „cuminte" şi tace.

 

Lasă un comentariu