Proiect: TERMENUL DE PLATĂ LA JUMĂTATE A AMENZILOR, PRELUNGIT DE LA 48 DE ORE LA 15 ZILE!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus un proiect de modificare a OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în sensul că termenul în care se pot achita la jumătate amenzile contravenționale se prelungește de la 48 de ore la 15 zile.

„Termenul legal de 15 zile până la care se poate achita la jumătate amenda contravențională trebuie menționat în mod expres de către agentul de poliție în procesul-verbal de contravenție.

Totodată, se vor nota în procesul-verbal și celelalte informații care sunt și în prezent obligatorii, precum data și locul unde este completat documentul, numele, prenumele, calitatea și instituția unde activează cel ce constată abaterea, datele personale ale celui care a încălcat legea, descrierea faptei (cu menționarea datei, orei și a locului), dar și informații despre actul normativ care stabilește contravenția sau, în cazul accidentelor rutiere, indicarea firmei de asigurări.

Considerăm că modificarea termenului, în sensul măririi perioadei în care contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, va conduce la o creștere a încasărilor la buget și la degrevarea instanțelor de judecată de cauzele având ca obiect contestația împotriva sancțiunilor contravenționale primite, procese care îngreunează desfășurarea cu celeritate a celorlalte cauze aflate pe rolul acestora.

Noile măsuri vor ajuta autoritățile să evite procedurile de lungă durată și extrem de costisitoare pentru recuperarea sumelor provenite din amenzile neplătite.

Cele 48 de ore erau extrem de limitative pentru cei care vroiau să își plătească amenzile. Sunt mulți oameni de bună credință care vor fi ajutați de modificarea termenului de plată la jumătate a amenzilor", se arată în expunerea de motive. 

Lasă un comentariu