Gând la miez de noapte

Distribuie pe:

Notă: Aplecați-vă ochii și sufletul, cu înțelepciune și răbdare, asupra rândurilor unei scriituri și mărturisiri, cum altele n-am mai citit și ascultat de când mă știu și mă cunosc! Cu toate că am trecut în anul 84 al viații și al învățăturilor sale. (Ioan Vulcan-AGNIȚEANUL)

„Din zâmbetul copiilor destinși de soare și de mireasma neînduplecată a salcâmilor se simte primăvara. Noi, ceilalți, preocupați și mereu alergați de nevoi, simțim doar adierea ei. Când au înflorit toate, mi-am adus aminte că așa suntem noi, mereu și mereu, asemeni florilor, pe moarte mereu (…) De unde izvorărăște atâta ură între noi, atâta must de dezbinare, îmbătător și dătător de false fericiri? Am ajuns să ne distrugem între noi prin ură. Ce urâm atât la poporul nostru de-l vulnerabilizăm în momente de atâta greutate ca cel de acum? (…) Un popor care-și pierde Învierea, asta am ajuns. (…) Ajunge! În numele crucilor ce sunt semănate în câmpuri și a morților ce nu i-am ridicat din tranșee, ajunge! În numele mamelor și iubitelor ce și-au risipit așteptările, ajunge! Mârșăvia trădării unei Țări nu ține numai de vânzarea ei, ci și de alinierea ei în vânzări, de lehamitea în care am transformat respirația tinerimii, în deznădejdea bătrânilor care nu mai înțeleg nimic, a celor care muncesc fără să vadă nimic răsărind din munca lor, ci numai din furtul altora. Am ajuns să fim certați pentru credință, pentru că mai credem în valorile unui neam, să ne rânjească a superioritate toate rătăcirile culturale ale formelor anticreștinești. Fie! Declarați măcar cod roșu de Centenar. (…) Suntem aici. Gata să murim, de vreme ce vreți să ucideți tot ce iubim. Vă asumați uciderea din culpă a idealurilor prin care s-a născut România Mare? Noi știm că suntem ca florile, mereu în agonie. Zorile ne vor prinde pierzând parfumul, legând în rod. Ura nu face rod, ci naște ură, deziluzii și declin.

Se aude osea libertății frământată de dezorientare. Pentru pacea de sus și mântuirea sufletelor noastre, Domnului să ne rugăm!".

(n. a. Reproducere din ziarul „Tribuna"- Sibiu, de miercuri, 9 mai 2018)

Lasă un comentariu