La Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș, Elevii au spus „Stop morții albe! Pe aici nu se trece!"

Distribuie pe:

Anul acesta, Concursul Național de Proiecte Antidrog „Împreună", se desfășoară având ca temă prevenirea consumului de canabis în rândul liceenilor. În acest sens, elevii de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș au organizat o serie de acțiuni menite să promoveze în rândul tinerilor pericolul la care se expun prin consumul de stupefiante.

Deviza campaniei este „Stop morții albe! Pe aici nu se trece!" și a fost stabilită de echipa de proiect, având în vedere impactul pe care îl va avea asupra celor aproximativ 230 de elevi care au fost angrenați în seria acțiunilor desfășurate deja.

„Proiectul nostru a pornit de la un sondaj de opinie «Drogurile - între mit și adevăr», realizat în rândul elevilor din clasele IX-X, în urma căruia am identificat principalele necunoscute în ceea ce privește cunoștințele tinerilor în legătură cu efectele consumului de stupefiante în general, a canabisului în special", spunea Moisescu Camelia Ramona din clasa a IX-a Administrație Publică, una dintre elevele implicate în campanie.

Pe parcursul a două săptămâni, șapte clase de a IX-a, a X-a și SAM, au participat la trei serii de activități desfășurate sub genericul „Fii cool! Nu te droga!". Invitații - medici și juriști - au oferit informații despre tipurile de droguri, despre manifestările și efectele acestora, precum și despre legislația în vigoare, privind deținerea, comercializarea și consumul de stupefiante. Acțiunea a fost urmată de un concurs interclase „Rău - nu bun", în care elevii au putut demonstra temeinicia celor însușite teoretic. Studenții de la medicină, voluntarii SMURD și Crucea Roșie le-au vorbit tinerilor despre modul în care sunt tratate, în regim de urgență, victimele consumului excesiv de stupefiante. Desenele și posterele tematice realizate cu acest prilej s-au constituit în „Pro-testul vieții".

„Răvașe pentru o viață curată - mesaje perpetuum mobile" este una din activitățile care au antrenat cel mai mare număr de participanți. Peste 250 de tineri au realizat mesaje de prevenire a consumului de droguri, înșirate ulterior pe un șnur ce a înconjurat instituția de învățământ, subliniind, încă o dată, deviza campaniei „Stop morții albe! Pe aici nu se trece!". Activitatea a fost urmată de un flashmob, în curtea școlii.

Amplul proiect mai cuprinde două acțiuni, la care vor participa membrii VOLUNTAREX, de pe lângă CJRAE Mureș și elevi de la Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș, care vor oferi alternative de petrecere a timpului liber, deoarece „Se poate și altfel".

„Final? Nu! Acesta este doar un preludiu pentru un nou început", a susținut Borz Roxana, elevă în clasa a X-a, membră a echipei de proiect.

„Întreaga campanie s-a bucurat de sprijinul domnilor directori ai Colegiului Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș - Socol Viorel și Cozma Matei Diana, care au manifestat receptivitate și deschidere în ceea ce privește combaterea unui flagel care afectează în prezent un mare număr de elevi. De asemenea, seria de acțiuni propuse nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul logistic și moral al coordonatorului Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Ioan Aleodor Roman", a conchis Bloj Emil, profesor consilier școlar, coordonatorul proiectului.

 

Lasă un comentariu