Mintea, muzica și... pruncul

Distribuie pe:

„Eu fac parte din grupul oamenilor de știință care nu subscriu unei religii convenționale, dar totuși NEAGĂ ideea că Universul este un accident lipsit de scop. Prin munca mea științifică am ajuns să cred cu putere, din ce în ce mai mult, că universul fizic este construit cu o remarcabilă ingeniozitate pe care nu o pot accepta doar ca un fapt brut, inconștient. În plus, am ajuns la concluzia că MINTEA - înțelegerea conștientă a lumii - nu este o întâmplare a naturii, lipsită de sens și apărută în mod accidental, ci este categoric o fundamentală fațetă a realității" (Mintea lui Dumnezeu).

Paul Davies (1946-), fizician teoretic, cosmolog, astrobiolog. A studiat la Universitatea Cambridge din Londra, la College London, la Universitatea din Newcastle și a fost profesor universitar la Universitatea din Arizona - Statele Unite. Din 2005 face parte din grupul oamenilor de știință „Academia Internațională de Astronautică". El se concentrează pe „marile întrebări" ale existenței, de la originea Universului la originea vieții și să includă natura timpului, căutarea vieții în Univers și întrebări fundamentale în mecanica cuantică.

***

„MUZICA ESTE LEGĂTURA DIRECTĂ A OMULUI CU DUMNEZEU".

Inayat Khan (1882-1927), născut într-o familie de musulmani muzicieni celebri. De foarte tânăr, începe o carieră de virtuoz, ca interpret la instrumentele indiene, cântăreț și compozitor, iar pasiunea sa pentru muzică îl va purta în toată țara. A fost profesor de muzică la o Academie Muzicală, considerând tot timpul muzica, ca fiind legătura omului cu Dumnezeu. După anul 1910 susține concerte în America și Europa, fiind apreciat unanim ca mare muzician.

***

„PRECUM SĂMÂNȚA PĂRĂSITĂ NU RODEȘTE, TOT AȘA PRUNCUL, ELEVUL, FĂRĂ O ÎNVĂȚĂTURĂ BUNĂ LUATĂ DE LA DASCĂL, NU ADUCE RODUL SĂU PENTRU FAMILIE ȘI SOCIETATE".

Paul Iorgovici (1764-1808), om de cultură bănățean, jurist, cercetător al originii romane a poporului român, printre primii oameni de cultură din Banat care au scris românește, folosind alfabetul latin. Străbunicul său era un nobil ardelean refugiat în Țara Românească din calea prigoanei calvine și căsătorit cu o fată din neamul Brâncovenilor. Paul Iorgovici este fiul preotului Marcu. A studiat la Viena, Bratislava, iar la 23 de ani ajunge notar jurat, la Pesta, în Ungaria. Călătorește în toată Europa pentru a căuta dovezi în justificarea originii românești. Împreună cu doctorul Ioan Molnar Piuariu doresc să scoată un ziar românesc, dar sunt împiedicați de guvernatorul Banffi. Cea mai valoroasă carte pe care a scos-o a fost „Observații de limbă românească" apărută la Pesta în 1799, după care scoate un dicționar în limba latină în patru limbi: română, germană, latină și franceză. În ultima perioadă a vieții a fost avocat la Timișoara, contabil privat, educator și profesor de limba latină la Vârșeț. Moare pe neașteptate la vârsta de 44 de ani, bănuit fiind de otrăvirea sau asasinarea lui de adversarii săi.

P.S. „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva" (Corinteni 6, 12).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu