Forme ale violenței domestice de care femeile nu sunt conștiente

Distribuie pe:

Centrul FILIA - organizație nonprofit, apolitică și feministă, care luptă împotriva inegalităților de gen, atrage atenția femeilor aflate în relații toxice că violența domestică nu se rezumă doar la cea fizică. Există nenumărate tipuri de violență, de la cea mentală până la cea emoțională, de multe ori femeile fiind victime inconștiente ale acestor fenomene.

În continuare, vă prezentăm cele mai comune forme de violență domestică și de abuz, care pot apărea în relația dintre doi parteneri.

Obsesia controlului - De multe ori, acest tip de violență se poate ușor confunda, mai ales la început, cu grija celuilalt față de tine. Faptul că trebuie să știe constant unde te duci, ce faci și cu cine ești nu este sănătos. A nu se înțelege că dacă partenerul te-a întrebat cum ți-a fost ziua e considerată o formă de violență. E o diferență enormă între a fi nonstop bombardată cu mesaje și telefoane de control și o informație generală.

Izolarea de prieteni și familie - Remarci de genul „prietenii tăi nu îți fac bine, sunt o influență negativă" sau „nu îmi place să petrec timp cu prietenii tăi, așa că nici tu nu ar trebui să-i mai întâlnești" sunt primele manipulări de izolare. Mai târziu, apar scenarii în care ești izolată de familia ta, de frații tăi, de orice persoană cu care a-i putea comunica în afara cuplului. Însă, nimeni nu are dreptul să te îndepărteze de cei dragi, iar tu trebuie să știi că și aceasta este una dintre multele forme de violență domestică.

Acuze nefondate aduse gratuit - Există multă gelozie în relațiile abuzive, însă partenerul tău îți poate reproșa constant că îl înșeli. Tocmai pentru că afirmația este complet falsă, multe victime tind să investească o grămadă de energie în a demonstra contrariul. Ele nu vor ca partenerul să creadă că fac ceva greșit, dar acuzația este doar o manipulare ieftină, prin care să le acapareze atenția.

Batjocura sau faptul că te face de rușine - De la cum arăți și până la cum te comporți sau îți faci treaba, critica abuzivă și constantă este și ea o formă gravă de violență. Devine din ce în ce mai rău dacă o femeie se lasă umilită verbal sau emoțional de către partener și încearcă mereu să îi aprobe vina pe care i-o aduce, încercând să se corecteze sau să se cenzureze. Acest tip de comportament nu ar trebui tolerat sub nicio formă.

Controlul asupra banilor și a finanțelor - Abuzul financiar se manifestă sub diferite forme de violență domestică. Unii acordă o alocație periodică partenerei lor sau decid cât are voie să cheltuiască. O altă formă poate fi furtul de bani din casă sau cheltuirea banilor câștigați în comun pe vicii (alcool, țigări, jocuri de noroc, droguri).

Viol conjugal - Sexul forțat, chiar și în cadrul unei căsnicii, este o formă foarte gravă, dar comună, de violență domestică. Manipularea în ceea ce privește rolul tău într-o relație este cea mai cunoscută formă de demonstrare a iubirii, strâns legată de amenințarea că dacă nu îi oferi tu ceea ce își dorește va căuta la alta. Însă, nu vă lăsați intimidate de astfel de abuzuri, ci informați-vă cu privire la coerciția sexuală.

Abuzul mental - În abuzul mental, partenerul te va face să crezi că o iei razna sau că ești nebună, însă ai grijă că această formă de violență domestică este una dintre cele mai puternice, care lasă traume extrem de profunde la nivel mental. Practic, ți se pune sub semnul întrebării toată liniștea și sănătatea mentală.

Învinuirea constantă - O altă modalitate de a te controla este pasarea constantă a vinei, prin manipulare. Te face să crezi că tu ești vinovată pentru lucrurile mici, simple, însă acest fenomen se dezvoltă foarte urât. Am putea corela acest lucru, de exemplu, cu sexul forțat, în care te va face să te simți vinovată că te-a înșelat, fiindcă nu ai fost destul de bună.

Sexting-ul forțat - Trimiterea imaginilor cu caracter sexual explicit și așteptarea în schimb a altor imagini cu tine este tot o formă de violență domestică, atâta vreme cât tu simți o presiune din partea partenerului să faci asta.

Controlul virtual - Odată cu era internetului, este foarte simplu să controlezi viața cuiva prin presiunea de a primi parolele conturilor și profilurilor sociale. Aceasta nu este o formă de dragoste și grijă, și nici o dovadă de încredere. Este un viol asupra intimității individuale și atât timp cât tu nu vrei să faci asta, nu ești obligată!

Insultele verbale - Pe lângă faptul că niciun fel de agresiune verbală nu ar trebui tolerată în cadrul unei relații, ea devine și mai toxică atunci când e făcută de față cu alte rude, în special cu copiii. Un copil care vede că tatăl își insultă mama constant (sau invers) va avea consecințe grave asupra percepției lui în ceea ce privește o relație sănătoasă și îi va influența negativ comportamentul.

Dreptul la libertate religioasă - Atunci când partenerul tău te presează să aderi la o anumită religie sau nu îți dă voie să ți-o practici pe a ta, trebuie să știi că nu e un comportament normal. Nimeni nu îți poate îngrădi un drept, iar cel la libertatea religioasă (ca toate celelalte, de altfel) se aplică indiferent de circumstanțe.

Lasă un comentariu