Prima zi a celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru", care s-a desfășurat, în perioada 14-15 mai, la Chișinău și 16-17 mai la Iași, s-a încheiat cu ceremonia de decernare a Premiilor, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici" din capitala Moldovei.
Totodată, aici a avut loc un spectacol omagial, susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO" și de la mai multe licee din Chișinău. Manifestarea a fost moderată de actorul Nicolae Jelescu, care a prezentat și pagini din creația lui Grigore Vieru.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău a acordat trei premii. Astfel, de Marele Premiu pentru poezie (800 de euro) s-a învrednicit poetul și editorul Daniel Corbu, din Iași, România, de Premiul de excelență pentru critică literară (500 de euro) - criticul și istoricul literar Ioan Pop, din Cluj-Napoca, și de Premiul de excelență pentru interpretare artistică (500 de euro) - cântărețul Cristofor Aldea-Teodorovici. Primăria municipiului Chișinău a mai decernat un Premiu pentru valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru. Acesta a fost înmânat actorului și regizorului Nicolae Jelescu, Artist al Poporului Republicii Moldova.
În Sala Mică a Academiei de Științe a Republicii Moldova s-a desfășurat simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii", organizat de Institutul de Filologie, iar la Trușeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii", a avut loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru - Poetul Unirii", organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chișinău.
În zilele de 16 și 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru au continuat la Iași.
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru" a fost organizată de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru", Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, Primăria municipiului Chișinău, Primăria municipiului Iași, Academia de Științe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă" și alte instituții de cultură.